To, co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie i urodę, ale także na nasze samopoczucie. Są bowiem produkty, które są stworzone do tego, aby poprawiać nam nastrój. Są to tzw. „pokarmy szczęścia”.
Dieta antydepresyjna jest idealna na jesień i zimę, kiedy to często dopada nas chandra, a więc cierpimy na obniżony nastrój i gorsze samopoczucie. Wtedy jedząc, poprawimy sobie nastrój. Warto jednak sięgać wtedy po zdrowe i wartościowe produkty. Jest bowiem grupa produktów spożywczych, która poprawi humor, ale jednocześnie nam zaszkodzi. Poza tym zapewni tylko krótkotrwały efekt zadowolenia. Zaliczamy do nich słodycze, uwielbiane praktycznie przez wszystkich.
Wyróżniamy 3 pokarmy, które poprawią samopoczucie i dodadzą nam energii. Po pierwsze, rosół, jedna z najpopularniejszych zup, nie tylko rozgrzewa i leczy oraz zaspokaja apetyt, ale także poprawia nastrój. Zwiększa bowiem poziom serotoniny, która jest odpowiedzialna za wspaniałe samopoczucie, według kanadyjskich naukowców.
Po drugie, miód, który szybko poprawia humor, ponieważ podnosi poziom cukru we krwi, a więc także poziom serotoniny. Może być dodawany zamiast cukru do herbaty i innych potraw – oprócz cukru zawiera również składniki odżywcze, więc nie zawiera tylko pustych kalorii, tak jak biały cukier. Zawsze oczywiście wskazany jest umiar!
Po trzecie, jajka, które są popularnym produktem śniadaniowym oraz jednocześnie jednym z najlepszych źródeł białka, oprócz ryb i mięsa. Zjedzone na śniadanie sycą i zapewniają dobry nastrój, ponieważ podnoszą poziom serotoniny w mózgu, hormonu szczęścia. Dzięki temu od rana mamy świetne samopoczucie i mnóstwo energii do działania.