Długie, grube i mocne rzęsy są marzeniem każdej kobiety. Żeby były zdrowe, trzeba je pielęgnować. Są skuteczne sposoby na ich wzmocnienie, a dzięki temu możemy je jeszcze bardziej podkreślić makijażem.
ODŻYWIANIE
Doskonały dla rzęs jest olejek rycynowy. Zaleca się nakładania niewielkiej ilości na rzęsy za pomocą czystej szczoteczki po zużytym tuszu, ponieważ zbyt duża ilość może doprowadzać do łzawienia oczu. Możemy wypełnić pojemnik po tuszu olejkiem i nakładać go jak tusz kilka razy w tygodniu. Żeby olejek był skuteczny, należy go nakładać regularnie i zrezygnować z tradycyjnego makijażu przez czas stosowania. Dzięki stosowaniu olejku rzęsy stają się mocne i grube oraz dobrze odżywione i zregenerowane. Rzęsom poleca się również olejek arganowy, nazywany „złotem Maroka”, który też można aplikować jak tusz na oczyszczone z makijażu rzęsy. Olejek poprawia ich kondycję i wygląd. Niezastąpiona w pielęgnacji rzęs jest również oliwa z oliwek, która doskonale je odżywia. Wymaga jednak regularności w stosowaniu, tak jak inne odżywki. Odżywkę należy stosować codziennie przez miesiąc, a następnie kilka razy w tygodniu, żeby efekt nas zadowolił. Właściwości nawilżające ma dodatkowo nakładana na rzęsy wazelina.
SZCZOTKOWANIE
Oprócz stosowania różnych odżywek, warto szczotkować rzęsy. Ta z pozoru błaha czynność może poprawić ich kondycję, czyli elastyczność włosków, pobudzić ich wzrost i zapobiegać ich wypadaniu. Rzęsy trzeba szczotkować szczoteczką z gęstym włosiem przez kilka minut, najlepiej regularnie. Szczotkować możemy rzęsy w trackie nakładanie odżywki. Sposobem na poprawienie ich kondycji jest także masaż powiek opuszkami palców, bo dzięki temu włoski są lepiej ukrwione.
DOBRA DIETA
Duży wpływ na wygląd i stan naszych rzęs ma dieta, czyli to, co jemy. Ich wypadanie bywa spowodowane niewłaściwym odżywieniem, dlatego warto zadbać o swój talerz, by wzmocnić rzęsy. Nasz jadłospis powinien zawierać produkty bogate w witaminę A i E oraz witaminy z grupy B, jod, żelazo, selen, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6 i – 3 oraz białko. Dlatego do diety warto włączyć: żółte sery, śmietanę, masło, zielone warzywa, jaja, produkty zbożowe, mięso, rośliny strączkowe, ryby morskie i owoce morza, orzechy, ziemniaki, buraki i pomidory. To tylko niektóre produkty, warto zawsze urozmaicać dietę.