Piękne, mocne i błyszczące włosy są atutem każdej kobiety. Gwarancją zachwycającej czupryny jest regularna pielęgnacja, czyli stosowanie odżywek i maseczek oraz unikanie pewnych nawyków pielęgnacyjnych i odpowiednia dieta.
STOP NAWYKI
Niektóre nawyki pielęgnacyjne mogą zaszkodzić naszym włosom. Nadużywanie prostownicy i suszarki, suszenie suszarką bez kosmetyków termoochronnych, czesanie mokrych włosów, codzienne mycie, tapirowanie, częste farbowanie oraz stosowanie nadmiaru kosmetyków to niektóre nawyki, które szkodzą włosom. Wysoka temperatura bywa zabójcza dla fryzury.
PIELĘGNACJA
Korzystne dla naszych włosów są zabiegi regeneracyjne, czyli maseczki i odżywki. Dostępne są naturalne maski dla każdego typu włosów. Niezawodne i skuteczne jest olejowanie, które poprawia ich kondycję oraz sprawia, że stają się błyszczące, mocne i zdrowe. Wybór olejów jest ogromny. Na pewno dopierzemy odpowiedni do naszej czupryny. Ważna jest też metoda nakładania. Oliwa z oliwek, olejek rycynowy albo słonecznikowy, kokosowy lub arganowy to przykładowe oleje, które wykorzystamy do regeneracji włosów.
DIETA
To, co jemy wpływa na kondycję włosów. Poza tym włosy są naturalnym barometrem, który pokazuje, jaki jest stan organizmu. Ich wypadanie może być objawem anemii. Dlatego warto zadbać o zbilansowane menu bogate w składniki, które poprawiają stan włosów.
Włosy potrzebują diety bogatej w białko, krzem, cynk i miedź oraz witaminę A, E i z grupy B. Bez pełnowartościowego białka organizm nie może budować nowych włosów w miejsce tych, które wypadły. Białka zwierzęce są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów, w tym także tych, które organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z pożywienia.
Nabiał, chude mięso, drób, pomidory, sałata, brokuły, marchew, koperek, szczypiorek, natka pietruszki, jaja, ryby morskie, produkty zbożowe, orzechy, migdały, pestki słonecznika i dyni, rzodkiewka, kalarepa, seler, olej rzepakowy i oliwa z oliwek to produkty, które powinny się na pewno znaleźć w diecie na piękne i zdrowe włosy.