Dolegliwości pokarmowe zdarzają się często, gdy popełniamy główne błędy żywieniowe i zapominamy o aktywności fizycznej. Biegunka, zaparcia, bóle żołądka, zgaga i refluks to problemy, dotykające osoby, które nie dbają o swój układ pokarmowy.
KORZYSTNA DIETA
Należy wyeliminować z diety tłuste i ciężkostrawne dania oraz nadmiar soli. Konieczna jest dieta bogata w błonnik, który pomaga regulować funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, pomaga usuwać szkodliwe związki z organizm i zmniejsza apetyt, wspomagając odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na błonnik wynosi około 20 – 40 gramów. W diecie nie może także zabraknąć prebiotyków: jogurtów naturalnych, kefirów, kiszonej kapusty lub ogórków, które zawierają bakterie dobre dla układu pokarmowego. Pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, czyli piciu przynajmniej 1, 5 – 2 litrów wody dziennie. Warto ograniczyć picie alkoholu, bo sprzyja odwodnieniu organizmu.
SPOSÓB JEDZENIA
Należy jeść regularnie i o stałych porach, co poprawia trawienie i zmniejsza apetyt, a przez to pomaga w utracie nadprogramowych kilogramów. Unikajmy przejadania się. Jedzmy często, ale niewielkie posiłki. Dzięki temu nie przeciążamy układu pokarmowego, dzięki czemu ten pracuje prawidłowo. Warto również jeść powoli, delektując się smakiem spożywanego posiłku.
ZIOŁOWE DODATKI
Nie bójmy się ziół w kuchni. Do gotowania używajmy przypraw, które wpływają korzystnie na układ pokarmowy i trawienie. Kolendra, rozmaryn, kminek, koper, majeranek, tymianek i oregano – dzięki nim znikną dolegliwości trawienne i będziemy mogli cieszyć się jedzeniem. Sprzymierzeńcem w walce o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego są również ziołowe napoje. Napary z szałwii, kopru włoskiego, mniszka lekarskiego i mięty zapobiegają problemom trawiennym. Pijmy także zieloną herbatę po ciężkostrawnej potrawie.