Dieta jest źródłem składników odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Za mocne kości odpowiada głównie wapń – podstawowy budulec kości oraz 3 witaminy, czyli C, D i K.
C
Witamina C jest znana głównie jako zwiększająca odporność w stanach przeziębienia i grypy.
Jednak potrzebują jej również kości, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu, który jest ich składnikiem organicznym. Ma także związek z gęstością kości oraz odgrywa ważną rolę w metabolizmie witaminy D. Odpowiednia ilość dla mocnych i zdrowych kości to 500 – 1000 miligramów dziennie. Nie musimy się bać jej przedawkowania, bo organizm przyswaja tylko tyle, ile potrzebuje, a resztę wydala.
D
Witamina jest odpowiedzialna za wchłanianie i wykorzystanie wapnia i fosforu, pierwiastków niezbędnych dla zdrowych kości i zębów. Pomaga zachować odpowiednie stężenie wapnia we krwi i hamuje nadmierne wydalanie pierwiastków z organizmu. Jej niedobów doprowadza do zaburzeń w gospodarce wapniowo – fosforowej, a w dalszej kolejności do demineralizacji kości oraz chorób układu kostnego, np. osteoporozy i krzywicy.
Jej głównym źródłem jest synteza skórna pod wpływem słońca. W okresie jesienno-zimowym z powodu niewielkiej ilości słońca witaminę D możemy dostarczać z pożywienia, by zapobiec niedoborom. Zwłaszcza dzieci potrzebują odpowiedniej dawki witaminy D, niezbędną do ich prawidłowego rozwoju.
K
Do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego potrzebna jest również witamina K, która odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości i w gospodarce wapniowej. Uważa się ją za tzw. regulator mineralizacji kości, ponieważ aktywuje białka osteokalcyny, które odpowiadają za wiązanie wapnia w kościach oraz stymuluje osteopotynę, która wpływa na gęstość kości.