3 zdrowe zasady żywieniowe

Polub nas na Facebooku

Odżywianie wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie i kondycję. To, co jemy i pijemy to podstawa zdrowego życia, dlatego warto stosować 3 główne zasady żywieniowe.

90758700_shutterstock_209097265.xxxlarge_2x

ODPOWIEDNIE POSIŁKI

Najlepiej jeść regularnie, ponieważ uniemożliwia to magazynowanie składników odżywczych w postaci tkanki tłuszczowej oraz zapewnia energię na cały dzień. Nie wolne też rezygnować ze śniadanie, które jest podstawowym dziennym posiłkiem i należy je zjeść po obudzeniu się.

Powinniśmy jeść często, ale niedużo (około 4 – 5 posiłków, czyli co 2 – 3 godziny). Posiłki powinny być pełnowartościowe i urozmaicone, a więc zawierać produkty zbożowe, mleczne i mleko, jaja, mięso i ryby oraz tłuszcze jadalne, czyli oleje i masło. Cukier i słodycze powinny być spożywane w ograniczonej ilości. Podczas jedzenia i przygotowywania warto ograniczać sól (nie więcej niż 6 g soli dziennie) i zamiast soli wybierać naturalne przyprawy. Nasz talerz powinien być kolorowy, czyli zawierać warzywa i owoce.

PODSTAWOWA WODA

Woda odpowiada za wiele procesów. Poza tym pomaga nawadniać organizm i nawilżać skórę od wewnątrz oraz transportować składniki. Dlatego należy wypijać codziennie przynajmniej 1 – 2 litry wody, najlepiej o temperaturze pokojowej. Wodę należy pić przez cały dzień, małymi łykami i wtedy, gdy tego potrzebujemy, a nie „na zapas”. Regularne picie wody powinno być naszym nawykiem, dlatego zawsze blisko siebie powinniśmy mieć butelkę.

STOP FAST FOOD

Posiłki powinny być samodzielnie przygotowywane. Unikajmy też „śmieciowego jedzenia”, które jest niezdrowe, a w nadmiarze może nam zaszkodzić. Częste jedzenie takich potraw to najszybsza droga do nadwagi i otyłości oraz innych chorób.