4 powody, dla których warto jeść ananasy

Polub nas na Facebooku

W diecie nie może zabraknąć egzotycznych owoców. Jednym z nich jest ananas, który jest dostępny przez cały rok. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ pomaga w leczeniu różnych dolegliwości.

fo.: Pineaplles, unsplash.com
fo.: Pineaplles, unsplash.com

 

DLA KOŚCI            

Zawiera 3 pierwiastki, które wzmacniają kości i zapobiegają osteoporozie: mangan, żelazo i miedź. Każdy z nich wpływa pozytywnie na kondycję kości. Mangan jest odpowiedzialny za lepsze i szybsze przyswajanie i wchłanianie wapnia w tkankę kostną, który jest głównym budulcem kości, a miedź bierze udział w wytwarzaniu kolagenu. Natomiast żelazo zapobiega łamaniu się kości. Według naukowców sok ananasowy jest dobry dla zachowania mocnych i zdrowych kości.

NA TRAWIENIE

Wspomaga pracę układu pokarmowego, ponieważ poprawia trawienie i przemianę materii dzięki zawartości błonnika i bromeliny. Bromelia ułatwia trawienie tłuszczów, białek i skrobi oraz poprawia mikrokrążenie i usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Natomiast błonnik poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając w ten sposób wypróżnianie i zapobiegając zaparciom, oraz wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów metabolizmu. Wspomaga także pracę trzustki i pomaga w leczeniu problemów żołądkowo – jelitowych, w tym wzdęć, zaparć i niestrawności. Ananasa trzeba jeść na surowo, aby przynosił oczekiwane efekty dla zdrowia.

NA SYLWETKĘ

Wpływa pozytywnie na naszą sylwetkę, ponieważ jest owocem niskokalorycznym. Składa się głównie z wody, a 100 g owocu to tylko 55 kcal. Dlatego jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego dla naszego układu pokarmowego, plaster ananasa to dobry wybór na przekąskę lub składnik dania.

NA ODPORNOŚĆ

Dzięki zawartości witaminy C, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. W stu gramach owocu znajduje się 48 g witaminy C. To pozwala zaspokoić 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę. Odporność zwiększa także bromelina, która uodparnia organizm na infekcje. Są jednak przeciwwskazania do jego spożywania, np. choroby nerek, wątroby i dwunastnicy oraz ciąża i stosowanie określonych leków, np. antybiotyków i leków przeciwzakrzepowych.