4 powody, dla których warto jeść winogrona

Polub nas na Facebooku

 

Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i jednocześnie długowieczną. Jej owoce mogą mieć barwę żółtą, zieloną, czerwoną lub niebieskofioletową w zależności od odmiany i barwnika. Warto jeść winogrona, bo wykazują działanie prozdrowotne.

winogrona

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Winogrona to owoce pełnowartościowe, bo mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne składniki. Są źródłem witaminy A i C oraz z grupy B, łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, czyli fruktozy i glukozy, pektyn, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, chloru, żelaza i cynku oraz kwasów organicznych: mrówkowego, cytrynowego i jabłkowego.

NA DOBRE TRAWIENIE

Jedzenie winogron wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ zawierają błonnik, poprawiający perystaltykę jelit i regulujący pracę przewodu pokarmowego. Poza tym mają właściwości żółciopędne, stymulują produkcję soków trawiennych i dobrze oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z problemami trawiennymi, np. z zaparciami. Dodatkowo odkwaszają organizm, eliminując objawy zakwaszenia, czyli uczucie zmęczenia, bóle głowy i problemy skórne.

PRZECIW CHOROBOM

Winogrona zawierają polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Dodatkowo w ich skórce znajduje się resweratrol o właściwościach antyrakowych. Działa on również przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Dotychczasowe badania dowodzą, że wyciąg z nasion winogron jest skutecznym sposobem na wyniszczenie komórek rakowych w hodowli raka jelita, płuc, żołądka, skóry i prostaty.

Poza tym mogą zapobiegać chorobom serca i cukrzycy, bo zmniejszają odporność na insulinę i obniżają ciśnienie krwi, według naukowców z Uniwersytetu Michigan. Dzięki zawartości flawonoidów obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL oraz podwyższają „dobrego” HDL, zapobiegając w ten sposób miażdżycy, a w dalszej kolejności też zawałowi serca i udarowi mózgu. Jednak cukrzycy powinni z nich zrezygnować z uwagi na dużą ilość przyswajalnego cukru (glukozy i fruktozy). Polecane są natomiast chorym na nadciśnienie oraz serce, wątrobę i nerki, a także kobietom w okresie ciąży i w trakcie menopauzy.

W ODCHUDZANIU

Należy do owoców wysokokalorycznych (100 g to 69 kcal). Ale mimo to wspomaga proces odchudzania dzięki zawartości resweratrolu, który nasila rozkład tkanki tłuszczowej, według naukowców. Z uwagi na kaloryczność zalecany jest umiar w spożyciu.