Zimowe poranki są wyjątkowo chłodne. Nic zatem dziwnego, że nie mamy energii na długi pobyt w kuchni. Jednak to nie znaczy, że musimy zrezygnować z pożywnego posiłku! Niezależnie od tego, czy preferujemy dania wytrawne, czy na słodko, warto znać kilka przepisów, które pozwolą stworzyć zimowe śniadanie. A oto pięć ciekawych propozycji, które dodadzą nam energii w ponure poranki!
Aromatyczna owsianka
Idealnym śniadaniem na zimowe poranki jest owsianka. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu oraz jest łatwa do przygotowania, nawet gdy jesteśmy jeszcze zaspani. Podstawą są tutaj płatki owsiane górskie, żytnie lub orkiszowe, a także woda bądź mleko. Jeśli mamy ochotę, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać napój roślinny. Co więcej, może on dodatkowo podkreślić smak. Aby była ona aromatyczna oraz rozgrzewająca, to warto postawić na przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy imbir. To dzięki nim owsianka nabierze korzennego smaku. Ostatnią kwestią są dodatki. Tak naprawdę mamy tutaj pełną dowolność – możemy dodać świeże banany czy jabłka, a także mrożone maliny czy truskawki. Nie można także zapomnieć o orzechach, rodzynka oraz wiórkach kokosowych! Takie śniadanie dodające energii możemy jeść w domu lub spakować do pojemnika i zabrać ze sobą.
Grzanka z łososiem
Każdy z nas zna różne przepisy na śniadania – zarówno słodkie, jak i słone. Dla osób nieprzepadających za słodkim smakiem od rana świetną opcją będzie przygotowanie grzanki z łososiem. Tak naprawdę potrzebny będzie nam tutaj chleb lub bułka, łosoś w plastrach, masło, awokado i ugotowane czy też sadzone jajko. W pierwszej kolejności należy przygotować jajko, a następnie grzankę. Możemy ją przygotować w tosterze, opiekaczu, piekarniku, a także na patelni – wszystko zależy od tego, jaki sprzęt mamy. Gotową grzankę smarujemy masłem, a następnie kładziemy na niej plastry łososia i pokrojone w paski awokado. Na sam koniec nakładamy jajko. Całość warto doprawić, gdyż odpowiednio dobrane przyprawy pozwolą na pogłębienie smaku śniadania.
Placuszki na słodko
Ciekawą opcją na zimowe śniadanie, które doda nam energii, są placuszki na słodko. Propozycja ta jest uniwersalna, gdyż przypadnie do gustu osobom młodszym oraz starszym. Ich przygotowanie zajmuje maksymalnie dziesięć minut, a raz zapamiętana receptura jest łatwa w odtwarzaniu. Co więcej, wraz z czasem możesz ją udoskonalać! Na początku wystarczy wbić jajko do miski, dodać płatki owsiane, mąkę, olej i wymieszać. Aby nadać zimowego smaku, możemy dodać cynamon czy imbir. Odstawiamy na 5-10 minut, co jakiś czas mieszając, aby płatki napęczniały. Następnie na rozgrzaną, suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy do zarumienienia. Placuszki możemy podawać ze świeżymi owocami, miodem lub jogurtem.
Pudding chia z dodatkami
Pudding chia to posiłek, który może być traktowany zarówno jako deser, jak i lekkie śniadanie. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Tak naprawdę wystarczy tylko zalać nasiona szałwii hiszpańskiej (czyli nasiona chia) w mleku! Jednak sam pudding to baza, którą możemy urozmaicić licznymi dodatkami. W przypadku zimowych śniadań warto postawić na wiśnie, jagody czy inne owoce zebrane latem i zagrożone lub kupione w sklepie. Całość cudownie będzie komponować z orzechową granolą. Jej przygotowanie nie jest trudne – wystarczy tylko kupić ulubione orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Całość łączymy z mieszanką rozpuszczonego oleju kokosowego.
Piernikowe gofry
Przepis na gofry jest prosty i szybki – jednak jak nadać mu zimowego charakteru? Najlepszą opcją jest dodanie do ciasta całego opakowania przypraw do piernika. Jest to mieszanka m.in. goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Po dokładnym wymieszaniu przechodzimy do wypiekania. Z pewnością zauważymy, że niemal od razu po całym domu rozchodzi się cudowny aromat piernika, który jasno mówi, że jest to zimowe śniadanie. W kwestii dodatków możemy postawić na powidła śliwkowe, świeże owoce, bitą śmietanę – czyli wszystko, na co aktualnie mamy ochotę!
Dobry dzień warto zacząć dobrym, smacznym i pełnowartościowym śniadaniem. Zwłaszcza w chłodne dni powinniśmy postawić na ciepły, a także rozgrzewający posiłek, który da nam energię na cały dzień. Przedstawione przepisy są proste oraz szybkie, dzięki czemu każdy z nas może je przygotować!