Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego 1,5 mln par w Polsce ma problem z niepłodnością. Skala zjawiska jest tak duża, że WHO uznała niepłodność za chorobę społeczną.
Oprócz pomocy specjalisty, jedną z zalecanych, skutecznych metod leczenia niepłodności jest dobrze ułożona dieta. Zmiana nawyków żywieniowych na właściwe jest bardzo ważna w każdym momencie starania się o dziecko.
Wpływ sposobu żywienia na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn jest intensywnie badany od kilku lat. Dane zebrane podczas realizacji badania Nurses’ Health Study II (NHS II) wykazały, że przestrzeganie zasad zdrowej diety ma duże znaczenie dla uniknięcia niepłodności spowodowanej zaburzeniami jajeczkowania. Jeżeli jesteście parą, która planuje dziecko, musicie wiedzieć, że wspólny wniosek licznych, przeprowadzonych badań naukowych dotyczy właśnie diety. Dobrze dobrana dieta działa jak lek, zwiększa szansę na poczęcie, nie powoduje skutków ubocznych i nie można jej przedawkować.
Jednym z ważniejszych składników diety wspomagającej płodność jest kwas DHA z grupy Omega -3. Stanowi on integralną część każdej komórki – w tym komórek rozrodczych oraz wspomaga proces ich utleniania. Dlatego jego niedobór może doprowadzić do problemów z zajściem w ciążę. W Iranie porównano poziom kwasów omega-3 w tym DHA, w nasieniu zdrowych mężczyzn i tych, którzy doświadczyli problemów z płodnością. Okazało się, że panowie, którzy nie mogą doczekać się upragnionej ciąży u partnerki mają niższy poziom omega-3, czego dość prostym rozwiązaniem jest regularna suplementacja tych kwasów w przypadku problemów z płodnością.
DHA jako kwas Omega-3 współtworzy klucz do rodzicielstwa. Jednak planując potomstwo pamiętajcie, aby jego działanie wspierać innymi składnikami. Dla zwiększenia szansy na zajście w ciążę ważne jest także spożywanie żywności roślinnej zawierającej duże ilości żelaza, sprzyjającego owulacji. Żelazo zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy czy nasiona roślin strączkowych. Natomiast kakao, gorzka czekolada, kasza gryczana, orzechy, płatki owsiane, ciecierzyca, groch, zielone warzywa liściaste, makrela i dorsz to źródła magnezu, niezbędnego dla prawidłowego podziału komórek i przekazywania materiału genetycznego.
W walce z niepłodnością bardzo ważne są także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, które wspomagają produkcję komórek jajowych i proces zapłodnienia. Poczęciu sprzyjają również witamina C i E – przeciwutleniacze, chroniące komórki przed rozległymi uszkodzeniami, a także biorące udział w dostarczaniu do nich składników odżywczych. Za prawidłowe przekazywanie informacji genetycznej z komórek rodzicielskich do komórek potomnych odpowiada cynk. Witaminy C, E i cynk znajdziesz w świeżych warzywach, np. w cebuli, brukselce, kapuście – też kiszonej, kalafiorze, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, pomidorach, natce pietruszki, jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach.
Składniki mineralne i witaminy wspierają się nawzajem i potęgują swoje działanie. Dlatego tak ważna jest urozmaicona dieta. A niedobory wymienionych substancji mogą prowadzić do niepłodności. Najnowsze doniesienia naukowców zajmujących się niepłodnością znajdują wspólny mianownik w stwierdzeniu: dieta może leczyć.
info. i foto.: materiały prasowe