Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne!
Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.
Piersi kaczki w czerwonej cebulce
Potrzebne będą:
– 2 piersi z kaczki ze skórą,
– ząbek czosnku,
– 2 czerwone cebule,
– 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,
– gałązka rozmarynu,
– pół szklanki bulionu mięsnego,
– 2 łyżki buliony mięsnego ( może być z kostki),
– Oliwa z oliwek Olitalia extra vergine,
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy ,,puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.
Smacznego!
info. i foto.: PR Solution