25 października miłośnicy makaronu mają swoje święto. Na całym świecie znane jako World Pasa Day. Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.
Z powyższych informacji wynika, że Polacy coraz bardziej kochają bogaty świat makaronu, warto zatem 25 października dołączyć do ludzi z całego świata i…świętować ten dzień makaronową ucztą!
Czy wiesz że…
- stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
- makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
- w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
- Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
- najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka
- istnieje ponad 600 kształtów makaronu