Dynia. Królowa jesieni, jednak jeszcze niedoceniana w sztuce kulinarnej i rzadki gość na naszych stołach. Nadal największą popularnością cieszą się pestki z dyni, które są doskonałą przekąską i dodatkiem do sałatek przygotowywanych w domu.
Ale warto zwrócić uwagę na miąższ dyni, który nie tylko jest smaczny, ale także ma zdrowotne właściwości. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, C, PP. Ponadto bogate są w fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz dużą ilość beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A i wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia jest także niskokaloryczna. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Dlatego warto, szczególnie jesienią, kiedy na stoiskach warzywnych królują dynie, wykorzystać je do przygotowywanych w domu dań. Zupa dyniowa, ciasto z dyni, dynia pieczona, smażona lub jako składnik zapiekanek i tart, możliwości jest naprawdę wiele.
Przepis na tartę z dynią
Składniki ciasta: 30 dag mąki orkiszowej, 20 dag masła, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 jajko, 2-3 łyżki kwaśniej śmietany, sól
Składniki na nadzienie: 30 dag miąższu z dyni, 20 dag twardych pomidorków koktajlowych, 2 dymki,
1 szklanka śmietany 18%, 4 jajka, 5 dag tartego parmezanu, 20 dag sera ricotta, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę. Łączymy składniki i energicznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wykładamy do wcześniej natłuszczonej i przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto podpiecze się na jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Miąższ z dyni kroimy w kostkę, siekamy dymkę i obydwa składniku wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i wykładamy na wcześniej podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.
Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na rodzinny obiad a także na kolację w gronie przyjaciół. Jako uzupełnienie dania warto wybrać napój, który wydobędzie wytrawny smak potrawy. Warto wybrać np. Razowy kwas chlebowy czyli bezalkoholowy, naturalny, gazowany napój. Idealnie komponuje się zarówno z wytrwanymi jak i słodkimi potrawami.