Włoska bruschetta z duszonymi grzybami

Polub nas na Facebooku

Nasze zainteresowanie kulinariami i gastronomią coraz mocniej przekłada się nie tylko na śledzenie różnych programów telewizyjnych, ale także na wzrost zainteresowania tym, co jemy. Nie wystarcza nam już wiedza, że coś jest smaczne i tanie, chcemy wiedzieć z czego jest zrobione.

bruschetta

PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH.

Składniki produktu: wątróbki drobiowe, cebula, masło, jaja kurze, przyprawy. Pasztet z wątróbek doskonale komponuje się z bazylią, ogórkiem kiszonym, pomidorem. Może być podawany z chlebem razowym, a także z kromkami chrupiącej bagietki.

PASZTET Z SOCZEWICY.
Z nutą imbiru, gałki muszkatołowej i czosnku. Składniki produktu: soczewica czerwona, marchew, seler, cebula, masło, śmietana, jajka, przyprawy. Pasztet z soczewicy jest idealny do kanapek, ale także jako część dania głównego. Pokrojony w plastry i ułożony na półmisku świetnie komponuje się na imprezowym stole, jako przystawka lub zakąska.

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z WINEM I MIODEM.
Składniki produktu: cebula czerwona, cukier żelujący, ocet balsamiczny, wino czerwone, miód, przyprawy. Konfitura z czerwonej cebuli pochodzącej z ekologicznej produkcji Folwarku Wąsowo z winem i miodem jest doskonała jako dodatek do dań z grilla i pasztetów z soczewicy i wątróbek drobiowych produkcji ABC Kuchni. Doskonale smakuje wytrawny deser z parfait z łososia, konfitury z czerwonej cebuli z miodem i winem i musu chrzanowego.

Włoska bruschetta z duszonymi grzybami

Składniki:

  • jeden chlebek ciabatta
  • słoiczek pasztetu z wątróbek drobiowych
  • boczniaki 250 gram
  • grzyby shitake lub pieczarki 250 gram
  • jedna duża posiekana w piórka cebula
  • dwa ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ciabattę kroimy na 2-centymetrowe kromki, każdą z nich smarujemy pasztetem z wątróbek drobiowych. Zapiekamy w piecu w temp 150 stopni C przez 10 minut. W tym czasie w rondelku szklimy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Grzanki wyjmujemy z pieca na talerz i na każdej układamy gorące uduszone grzyby. Całość polewamy delikatnie oliwą. Możemy też posypać płatkami parmezanu.