Kiedy za oknem wieje i chcesz nieco poprawić sobie humor, zaproś do swojej kuchni trochę słońca. A może chcesz zaskoczyć swoich gości? Zrób Focaccię – potrawę kuchni włoskiej.
Jest to rodzaj pieczywa , będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Wypróbuj naszego przepisu. Prosty, a zarazem pyszny.
Focaccia na ciepło z pomidorami
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1,5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- rozmaryn
- pieprz
- oregano
- 40 dag pomidorków koktajlowych lub 4 duże dojrzałe pomidory
- 2 pęczki świeżej bazylii
- starty ser mozarella
Drożdże rozrób w letniej wodzie i dodaj około ½ szklanki mąki. Wyrób i nakryj ściereczką, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce połącz resztę mąki, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, suszonego oregano i rozmarynu. Gdy drożdże wyrosną, dołóż je do mąki i zagnieć, dodając oliwę i resztę wody. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Nakryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Prostokątną blachę posmaruj oliwką, wyłóż ją 2/3 ciasta. Ułóż na nim pokrojone pomidory, posyp częścią posiekanej bazylii, rozmarynem. Przykryj paskami z reszty ciasta i piecz w 200ºC przez około 20 minut. Foccacię podawaj na ciepło, posypaną mozarellą i resztą świeżej bazylii. Jednak jest smaczna także na zimno, kiedy zamoczysz ją na przykład w oliwie.
Smacznego!