Karob to inaczej szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, ceratonia – gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny bobowatych. Występuje dziko i w uprawie w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim.
Jeśli jesteś uzależniona od czekoladypolecamy Karob! To warzywo uznawane jest za świetną alternatywę dla czekolady, ze względu na swój słodko-karmelowy smak. Proszek karobowy, który najczęściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością otrzymuje się z suszonych i zmielonych strąków. W niektórych miejscach można też kupić syrop karobowy, który może być używany jako naturalny słodzik lub wysuszone strąki, idealne do żucia w ramach przekąski. Karob może być używany nie tylko jako zamiennik kakao w wegańskich wersjach czekoladowych dań, ale jest też bardzo zdrowy. Nie zawiera bowiem glutenu, jest zupełnie beztłuszczowy. Ma za to w sobie mnóstwo błonnika i to takiego, który jest nierozpuszczalny – czyści więc nasze jelita ze wszystkiego co zbędne i wchłania wodę, dzięki czemu znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Karob jest też bogaty w antyoksydanty, które pozwalają nam lepiej radzić sobie z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym proces starzenia. Może być także doskonałym źródłem żelaza i wapnia, więc ciesząc się jego smakiem, łączymy przyjemne z pożytecznym.