Prawdziwa gratka dla tych, którzy świadomie jedzą zdrowo. Dla tych którzy lubią słodycze, ale boją się zbędnych kilogramów. Ciasto marchewkowe w wersji fit. Sama radość!
Składniki na ciasto:
- 350g marchewki
- szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane)
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta imbiru zmielonego
- łyżeczka cynamonu
- suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy)
Do dekoracji:
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
- pół łyżeczki żelatyny
- płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta:
Umytą i obraną marchew ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku(można kupić gotową „mąkę”). Kroimy na drobne kawałki suszone owoce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st, a blachę wykładamy papierem lub smarujemy oliwą i lekko wysypujemy mąką owsianą. Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka delikatnie mieszając, następnie dorzucamy startą marchew i mieszamy delikatnie. Dolewamy oliwę i miód, znowu mieszamy. Do masy dosypujemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia, przyprawy i bakalie, ciągle mieszając. Masa gotowa! Wylewamy na blachę i pieczmy około 50 minut
Polewa:
Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Upieczone ciasto pozostawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia, następnie polewamy i dekorujemy płatkami.