Każda praca, którą wykonujemy wiąże się z wysiłkiem umysłowym lub fizycznym. Rośnie wówczas nasze zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze, takie jak białko, minerały i witaminy. Chcąc trzymać dietę i odżywiać się zdrowo, zrezygnujmy z drożdżówki lub batonika z automatu.
Polecamy zdrowe kanapki, jogurty bez szkodliwych dodatków, sałatki i bakalie, które są najlepsze dla naszego zdrowia i stanowią dietetyczne przekąski do pracy lub szkoły. Wieczorem zrób drugie śniadanie do pracy na następny dzień (np. sałatkę z kurczakiem, gotowane warzywa, makaron z ziołami). Kanapki do pracy najlepiej przyrządzać na ciemnym pieczywie. Chleb razowy dodaje energii organizmowi. Ważne jest, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem (ogórek niszczy zawartą w pomidorze witaminę C).
Produkty bogate w białko niwelują uczucie głodu oraz dostarczają do organizmu wiele cennych składników. Wystarczy jogurt naturalny, twarożek czy serek z dodatkiem owoców lub warzyw. Uważajmy jednak na te produkty mleczne, które posiadają substancje smakowe, gdyż często oznacza to duża ilość cukru.
Warto dietę uzupełnić o bakalie, które są bogate w kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są zdrowszym wariantem chipsów czy paluszków. W orzechach znajdują się błonnik, witamina E, potas, magnez, a w rodzynkach wapń, bor, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B. Wszystkie te elementy działają korzystnie na koncentrację, a także poprawiają stan skóry.
W pracy jedz co najmniej 2 posiłki – pierwszy w godzinach10 – 12, drugi pomiędzy godzinami 14-15. Na czas posiłku zrób sobie przerwę, jedz spokojnie. Zamiast pić kawę, która powoduje odwodnienie, sięgnij po wodę, soki owocowe oraz herbaty ziołowe.