Tran wraca do łask

Polub nas na Facebooku

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ma charakterystyczną woń i smak. Często „tranem” określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.

000111A2WD2A77GL-C116-F4

Właściwości zdrowotne przypisywano głównie zawartości witamin A i D. Teraz znamy już dodatkowe walory lecznicze tranu, czyli kwasy omega 3. Nie dość, że nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, to mogą zapobiec wielu chorobom .Lista zalet Omega 3 nie są wytwarzane przez organizm, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w diecie np. z tranem. Kwasy omega 3 pomagają przy zaburzeniach pracy serca i złej funkcji naczyń krwionośnych występujących często w schorzeniach kardiologicznych. Tran obniża cholesterol, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy. Zapobiega osteoporozie. Jest niezastąpionym składnikiem w diecie dzieci.
Zawarta w tranie witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, a co za tym idzie – prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów.

Tran mogą przyjmować prawie wszyscy, a szczególnie osoby, które mają zwiększone zapotrzebowanie na tego typu substancję, tj. dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu (okres dojrzewania), osoby osłabione, zwłaszcza w podeszłym wieku, chore i będące w okresie rekonwalescencji, a także osoby prowadzące stresujący tryb życia, oraz nadużywające alkoholu i palące papierosy.

Należy pamiętać, że tranu i innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. W związku z tym tran i inne witaminy należy podawać po zakończeniu kuracji antybiotykowej – tylko wtedy będą wspierać proces regeneracji organizmu.

Tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D. Nie powinny go przyjmować osoby stosujące silne leki przeciwzakrzepowe (mogą bowiem wydłużać czas krwawienia).