Hurma wschodnia, znana jako kaki, sharon albo persymona, to pochodzące z Chin drzewo, które może osiągnąć do kilkunastu metrów wysokości. Jego owoce są bardzo smaczne i zdrowe. Z wyglądu przypominają spłaszczonego pomidora; mają intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Większość odmian nie ma pestek. Co ciekawe, kaki nazywa się „jabłkiem orientu”. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu?
W medycynie naturalnej Wschodu owoce kaki stosuje się w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, zaburzeń widzenia, jako środek moczopędny oraz w schorzeniach degeneracyjnych – chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym. W Japonii miąższ z owoców stosowany jest w leczeniu stanów zapalnych gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, przy biegunce, w stanach zapalnych jelit, leczeniu miażdżycy, w celu zapobiegania zakrzepom oraz atakom serca. Stosuje się go także w terapii anemii jako środek pobudzający wzrost włosów.
Kaki to docenione źródło nie tylko witamin, ale także wapnia. Z tego względu polecane jest w osteoporozie, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny. Spożywanie tego owocu zaleca się osobom mającym problemy z wysokim stężeniem cholesterolu. Badania wykazały, że bioaktywne związki w nim zawarte powodują normalizację lipidów mogą stanowić cenny składnik diety o działaniu prewencyjnym w stosunku do schorzeń cywilizacyjnych, np. arteriosklerozy.
Badania wykazały, że kaki ma niezwykłe właściwości przeciwutleniające – chroniące ludzki organizm przed wodnymi rodnikami tlenowymi. Przeciwutleniające działanie owocu jest efektem obecności polifenoli i flawonoidów.
Kaki w ok. 19 proc. składa się z cukrów. To owoc dość kaloryczny – w 100 gramach jest 70 kcal, przy czym persymona przeciętnej wielkości waży ok. 250 g (175 kcal). W czasie zakupów wybierajmy owoce dojrzałe, z gładką skórą, nieobite i bez przebarwień. Kaki należy przechowywać w lodówce. Najlepsze owoce persymony w Polsce dostępne są w okresie zimowym.
Należy jeść w pełni dojrzałe owoce – mają wtedy najlepszy smak. Bardzo dobrze smakują na surowo; owoc należy obrać ze skórki, najlepiej przepołowić i miąższ zjeść łyżeczką. Persymona pasuje do sałatek owocowych, sera białego, jogurtu naturalnego, naleśników, wypieków; można z niej zrobić galaretkę, dżem, a nawet lody. Kaki jest częstym składnikiem sosów słodko-kwaśnych. Świetny owoc do dekoracji.