Urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na najczęstszą odmianę raka płuc, zwłaszcza u palaczy – wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”.
Naukowcy z holenderskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska zebrali dane w grupie 452.187 osób, dotyczące spożycia 14 popularnych owoców i 26 warzyw – świeżych, w puszce lub suszonych. W okresie ponad 8 lat u ponad 1.600 uczestników badania zdiagnozowano raka płuc. Analiza wykazała, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw – niezależnie od tego w jakich ilościach – obniżało ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta była dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców były wyraźnie mniej narażone na najczęstszą odmianę tego nowotworu– tj. płaskonabłonkowego raka płuc. „Choć rzucenie palenia jest najważniejszym elementem redukcji ryzyka raka płuca, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców – bez względu na ilość – może się również przyczyniać do jego spadku, zwłaszcza u osób palących papierosy” – komentuje biorący udział w badaniach dr H. Bas Bueno-de-Mesquita.
„Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego logiczne jest założenie, że trzeba je jeść nie tylko w zalecanych ilościach, ale też w urozmaiconym zestawie, by uzyskać największe korzyści zdrowotne” zaznacza badacz. Jak podkreśla w komentarzu odredakcyjnym do artykułu dr Stephen Hecht z Uniwersytetu Minnesoty, jest to jedno z pierwszych badań, które nie koncentruje się na znaczeniu jakości warzyw i owoców w diecie, lecz na ich urozmaiconym składzie.