Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności Pomysły kulinarne na Wielkanoc

Polub nas na Facebooku

Na stole wielkanocnym co roku stawiamy klasyczne i tradycyjne świąteczne dania – żurek lub barszcz biały, jajka faszerowane łososiem czy pieczarkami, domowy pasztet, gotowaną lub pieczoną białą kiełbasę. Foodpanda wraz z szefem kuchni znanej warszawskiej restauracji zdradzają dwa unikalne przepisy na Wielkanocne specjały.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, które często przyrządzamy tylko ten jeden raz w roku – prawdziwego żurku na zakwasie, białej kiełbasy czy mazurka. Czasem jednak warto wprowadzić jedno lub dwa dania, które będą zupełną nowością. Święta Wielkanocne w Polsce obchodzi się tradycyjnie, w wielu przypadkach dania są zależne od regionu. Oczywiście są dania, które muszą pojawić się na stole, m.in. kiełbasa, jaja, czy barszcz. Ważne jest zachowanie tradycji, bo to ona nadaje świątecznego klimatu. Warto jednak przygotować danie, które będzie ciekawym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania. Może to być coś prostego i łatwego w przygotowaniu – mówi Tomasz Krakowiak z restauracji Aioli.

Jajka w czerwonej oprawie

Skąd się wzięła tradycja na jajka? Jedna z legend głosi, że akurat w tym czasie, gdy Jezusa prowadzono na śmierć, pewien biedak szedł na targ z koszykiem pełnym jaj. Postawił go przy drodze, a sam pomógł Zbawicielowi nieść krzyż. Gdy wrócił, zobaczył, że wszystkie jajka są czerwone. Ciekawym urozmaiceniem będą jaja na twardo o czerwonej barwie.

Jajka w czerwonej oprawie

Składniki:

  • 4 jaj
  • 300 ml cydru gruszkowego
  • 3 łyżki octu z winogron
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml słodkiego porto
  • 1 papryczka chilli lub jalapeño.

Wykonanie:
Ugotuj jaja i obierz ze skorupki. Połącz wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Marynatę przelej do wysokiego naczynia, w którym znajdują się ugotowane wcześniej jaja.
Odstaw do lodówki na 3-4 dni.

Kiełbasa po hiszpańsku

W zamian białej kiełbasy Tomasz Krakowiak rekomenduje doskonałe chorizo, w iście hiszpańskim wydaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem ciabatty z suszonymi pomidorami. Przepis ma korzenie kastylijskie, ale z powodzeniem może zagościć na polskim stole wielkanocnym.

Chorizo w hiszpańskim wydaniu

Chorizo stew

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 czerwone cebule
  • 300 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

Kroimy czerwoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy wino i ocet balsamiczny, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut.