Ze skórką pomarańczową walczy ok. 80% z nas. Problem ten dotyczy coraz młodszych kobiet, również tych szczupłych. Skłonność do cellulitu może być dziedziczna, ale główną jego przyczyną jest współczesny tryb życia.
Zobacz jak zioła mogą ci pomóc w walce z pomarańczową skórką.
Czarna rzepa
Właściwości: Obfituje w związki siarki. Za ich sprawą można poprawić ukrwienie skóry i przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej.
Przepis: 1/2 średniej rzepy przepuść przez sokowirówkę. Wymieszaj sok z miąższem, dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy. Energicznie wmasuj papkę w skórę objętą cellulitem. Zostaw na pół godziny, potem zmyj. Powtarzaj zabieg raz w tygodniu.
Bluszcz
Właściwości: Łagodzi stany zapalne, wspomaga redukcję tłuszczu i regenerację skóry. Poprawia też ukrwienie.
Przepis: Garść świeżych liści zalej szklanką oleju z kiełków pszenicy (albo migdałowego, lnianego lub konopnego). Odstaw na 14 dni w ciepłe miejsce. Przecedź. Przechowuj w lodówce. Stosuj 1–2 razy w tygodniu, po kąpieli, jako kosmetyk do antycelluliowego masażu.
Mniszek
Właściwości: Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym potasu). Wzmacnia organizm i oczyszcza go (działa moczopędne i poprawia przemianę materii).
Przepis: Świeże, młode liście jadaj jako sałatkę (np. z winegretem lub jogurtem naturalnym). Możesz ewentualnie wycisnąć z nich sok i zażywać po 10 ml 3 razy dziennie. Kurację stosuj 2–3 tygodnie.
Koper włoski
Właściwości: Reguluje poziom żeńskich hormonów, przeciwdziała obrzękom i wypłukuje toksyny. Wspomaga też odchudzanie.
Przepis: Gałązki i pokrojoną bulwę jedz jako przekąskę lub dodawaj do sałatek. Możesz też pić napar. Łyżeczkę owoców kopru zalej 1/2 szklanki wrzątku, odstaw na 10 minut (dawkowanie: 2–3 razy dziennie po 1/2 szkl. przez 5 dni).