Polub nas na Facebooku
W zasięgu ręki – w ogródku, parku, przy drodze, na łące i w lesie − rosną rośliny, które bez problemu możemy wykorzystać w kuchni. Poniżej znajduje się jedynie lista niektórych jadalnych roślin, która może służyć co najwyżej za ciekawostkę. Jeśli ktoś naprawdę chciałby lepiej zapoznać się z dzikimi roślinami, które są jadalne lub nawet poważnie myśli o włączeniu ich do swojej diety, koniecznie musi dokładnie przestudiować literaturę na ten temat.
- Babka lancetowata − jadalne są młode liście oraz dojrzałe nasiona. Liście można wykorzystać jako dodatek do różnych dań, a nasiona mogą być gotowane jak kasza.
- Biedrzeniec mniejszy (nie mylić z biedrzeńcem większym) − powszechnie występująca roślina, której liście, owoce oraz korzenie mogą być użyte jako dodatek do zup i potraw.
- Bylica pospolita (nie mylić z innymi gatunkami bylic) − jej liście mogą służyć jako dodatek np. do jajecznicy.
- Dąb − żołędzie są jadalne, jednak należy zapoznać się z metodami ich przetwarzania i przygotowywania do spożycia.
- Dzięgiel (nie mylić z innymi roślinami, gdyż niektóre podobne są trujące) − korzenie, liście, obrane łodygi oraz nasiona są jadalne.
- Głóg − z jego owoców można przyrządzić pożywną papkę, nie mylić z innymi roślinami np. różą.
- Gorczyca polna (oraz rzodkiew świrzepa) − można stosować m.in. do zup i surówek. Jadalne są młode liście, kwiaty oraz bardzo młode owoce
- Jarzębina − jesienią, w pełni czerwone owoce są jadalne, może np. zastępować rodzynki w niektórych potrawach.
- Koniczyna − jadalne są kwiaty w okresie letnim, a także w niewielkich ilościach młode liście.
- Łopian (zwany popularnie rzepem) − jadalne są łodygi, korzenie młodych łopianów oraz bardzo młode ogonki liściowe.
- Mniszek lekarski (mlecz) − jadalne są korzenie, młode liście oraz kwiaty.
- Pokrzywa − liście i młode pędy są jadalne. Pokrzywę można przygotowywać jak szpinak, w postaci pożywnych zup czy jako nadzienie do naleśników i zapiekanek.