Truskawkowa wariacja

Polub nas na Facebooku

Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby smaku truskawek. Są przepyszne i zdrowe, a ponadto można z nich przygotować naprawdę szybkie i efektowne desery. Możesz je z powodzeniem jeść cały dzień. Będą znakomite i na śniadanie, i na obiad i na kolację…

closeup-of-woman-eating-strawberry

Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i zdrowy deser – krem truskawkowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 450 g truskawek
  • 2 czubate łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 500g jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Umyj i oszypułkuj owoce. Odłóż kilka do dekoracji (jak wolisz). Pozostałe wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Teraz dodaj dżem porzeczkowy i delikatnie zamieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, wówczas składniki staną się bardziej płynne. Do przygotowanych deserowych kieliszków lub salaterek (najlepiej szklanych, wówczas widać efekt) nakładaj kolejno łyżkę naturalnego jogurtu i owocowej mikstury. Zakończ na jogurcie. Całość udekoruj truskawką z szypułką. Deser gotowy. Można podawać!