Grillowanie jest jednym z ulubionych zajęć Polaków. Grillujemy zawsze i wszędzie, jeśli tylko jest do tego okazja. Zobaczcie więc pyszny przepis na coś zdrowego!
Grillowana sałatka z cukinią
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 małe cebule
- 10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki
- przyprawy, np.mieszanka włoska
- sól
- pieprz
- kilka kropel oliwy z oliwek
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić na krążki, a następnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą, pieprzem i przyprawami, lub ziołami.
Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grillu około 10 min., przewracając w między czasie.
Smacznego!!!