Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników, tworzącą smakowitą całość o dość przewidywalnym smaku.
Jednak pizza przy odrobinie fantazji może stać się wykwintną potrawą, którą z dumą można serwować nawet wymagającym gościom. Poniżej przepis na wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która nie tylko urzeka smakiem, ale także jest widowiskowym kulinarnym dziełem, zachwycającym podniebienie i cieszącym oczy.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g ciasta na pizzę
- 500 g przecieru pomidorowego Valfrutta
- 300 g cukinii
- 400 g koziego sera
- 20 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- oregano
Sposób przygotowania:
Cukinię wraz ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem. W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii. Ciasto na pizzę rozwałkować formując kilka mniejszych pizz. Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy Valfrutta, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.
Taka pizza wygląda naprawdę wyjątkowo, świetnie też smakuje. Bez problemu można podać ją nawet najbardziej wymagającym gościom – w mniejszych ilościach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.