Salsa mexicana

Polub nas na Facebooku

Oryginalna, różnorodna i wyrazista w smaku – tak najprościej można opisać kuchnię meksykańską. Dzięki tej kuchni Europejczycy odkryli pomidory, paprykę, kukurydzę czy kakao. Jak wynika z danych serwisu foodpanda.pl kuchnia ta jest coraz bardziej popularna także w Polsce. W ostatnim czasie liczba użytkowników szukających specjałów kuchni meksykańskiej podwoiła się i Polacy coraz chętniej zamawiają potrawy rodem z krainy Azteków i Majów.

Salsa mexicana, czyli ze smakiem przez Meksyk_3

Kuchnia meksykańska od lat jest ceniona na świecie, czego potwierdzeniem jest wpisanie jej w 2010 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co więcej, dzięki ludności zamieszkującej tereny dzisiejszego Meksyku możemy cieszyć się smakiem chociażby pomidorów, które nam znane są jako typowo włoski specjał. Co jeszcze warto wiedzieć o tej bogatej i różnorodnej kuchni?

Piknik w stylu Tex-Mex
Potrawy kuchni Meksyku są bardzo zróżnicowane, w zależności od regionu, z którego pochodzą można je podzielić na kuchnię północnego, centralnego i południowego Meksyku. Dania, które pochodzą z północy są połączeniem tradycji meksykańskich i teksańskich. Z tego mariażu powstała kuchnia znana powszechnie jako – Tex-Mex. Specjały tej kuchni są proste, ale bardzo sycące. Najbardziej znane jest burrito de machaca, podawane z wołowiną, crema de queso – zupa serowa oraz kukurydziane placki z mięsem, serem i warzywami – gorditas.

Mieszanka kultur i obyczajów
W centralnej części Meksyku spotkamy wybuchową mieszankę kulinarną, która jest efektem mieszających się wpływów europejskich, zwłaszcza hiszpańskich, z potrawami charakterystycznymi dla rdzennych mieszkańców tej części kraju. Najbardziej znaną potrawą tej części jest sos mole poblano, który pochodzi z regionu Puebla. Przygotowuje się go z kurczaka, orzechów – arachidowych i migdałów, a także pasty sezamowej i czekolady. Sos doprawiony jest goździkami i cynamonem. Charakterystyczną potrawą tej części Meksyku są też zasmażane ziemniaki i żeberka wieprzowe.

Egzotyczny Jukatan
Kuchnia południa jest najbliższa tradycji rdzennych mieszkańców Meksyku. Dzięki bliskości morza potrawy z tej części są obfitują w ryby i owoce morza. Znajdziemy w nich także zdecydowanie więcej dodatków w postaci dorodnych owoców i warzyw. Często niezwykle egzotycznych jak guanabana, która przez wielu jest określana jako „smak tropików”, czy mamea amerykańska. Smaki, które królują na południu Stanów Zjednoczonych Meksyku są zdecydowanie ostrzejsze niż w północnej i centralnej części. Bardzo popularną potrawą w tym regionie jest tamale, czyli smażone liście kukurydzy, z farszem z mięsa lub sera z dodatkiem chili. Podstawą kuchni południa są sosy, jak guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), czy salsa mexicana (sos z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, który podawany jest jako dip do mięs). W tradycji kulinarnej wciąż żywe są gusta przodków dzisiejszych Meksykanów – Majów i Azteków. Dlatego czasem dodatkiem do potrawy mogą być pająki czy pasikoniki.

Kuchnia meksykańska dzięki swej różnorodności i bogactwu smaków uznawana jest za jedną z pięciu najbardziej kreatywnych kuchni świata.
W Polsce bardzo popularna jest kuchnia typu Tex-Mex. Jak podaje serwis foodpanda.pl ciągu ostatnich miesięcy liczba osób poszukujących potraw kuchni meksykańskiej podwoiła się, wyprzedzając m.in. kuchnię śródziemnomorską. W każdym mieście znajdziemy lokal serwujący smakołyki charakterystyczne dla Meksyku, a najprościej będzie nam to zrobić i zamówić za pośrednictwem serwisu foodpanda.pl.