Ogórek jest znany od ponad 3000 lat i prawdopodobnie pochodzi z Indii, ale był uprawiany także w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do nas przywędrowały czterysta lat temu i obecnie są to chyba najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Lubimy je niemalże pod każdą postacią, surowe na kanapki, ze śmietaną ja ko dodatek do obiadu, a także wszelkie wersje w słoikach. Ogórek kiszony jest nawet naszą „dumą narodową”, bowiem znany jest na całym świecie jako polski specjał.
Ogórki są idealne dla osób dbających o linię, bowiem przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a 10 dag ogórka to tylko 6-8 kalorii. Ogórki to świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Poza tym świetnie działają na naszą urodę, wybielają cerę, wygładzają zmarszczki, łagodzą podrażnienia skóry, ściągają rozszerzone pory, leczą oparzenia słoneczne. Warto więc jeść ogórki nie tylko w sezonie ogórkowym. Zobacz na nasze przepisy, to naprawdę proste!
Ogórki małosolne
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 2 l wody
- 2 płaskie łyżki stołowe soli
- papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- koper
- kilka liści wiśni
Sposób przyrządzenia:
Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać ze skórek. Na dno słoika ułożyć koper i liście wiśni, następnie układać ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, kopru i liści wiśni. Zalać ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach ogórki małosolne są już gotowe do spożycia. Z każdym dniem będą się mocniej dokiszały.
Ogórki kiszone
Składniki:
- ogórki,
- czosnek (1 ząbek na słoik),
- koper,
- 1 łyżka stołowa soli na 4 szklanki wody,
- korzeń chrzanu
Sposób przyrządzenia:
Ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru, czosnek, chrzan. Zagotować wodę, dodać sól. Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.