Letnie owoce i warzywa to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rosnące w ogrodach i na działkach tworzą na naszych stołach liczne kolorowe kompozycje. Sałatki, desery, dania z jarzyn czy wreszcie przetwory na zimę ukryte w szklanych słoikach są najlepszą wizytówką tej pory roku. Ziemniaczki z koperkiem i kwaśnym mlekiem, zielona fasolka, surówki czy mizeria. Wszystkie te proste i zdrowe dania znane są każdemu z nas od dzieciństwa.
Doceniamy walory smakowe i cenne właściwości przygotowanych z warzyw potraw. W czasopismach i na portalach kobiecych znajdziemy wiele wymyślnych przepisów na wielobarwne posiłki, których głównymi lub jedynymi składnikami są smakowite dary natury.
Latem szczególną wagę przywiązujemy do naszego wyglądu. O tej porze roku o wiele łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy, gdyż z jednej strony więcej się ruszamy z drugiej zaś chętniej rezygnujemy z mięsa i ciężkostrawnych posiłków na rzecz dań wegetariańskich. I oczywiście sięgamy po rozmaite diety-cud, których podstawą są właśnie soki oraz potrawy z warzyw i owoców.
Aby ułatwić prace związane z przyrządzaniem jarzynowych dań musimy z bogatej oferty rynkowej wybrać akcesoria funkcjonalne, bezpieczne w użyciu, ale i zachęcające do wykonania często dość żmudnych i czasochłonnych czynności takich jak obieranie i krojenie.
Należące do kuchennej biżuterii przedmioty, bez których stworzenie jakiegokolwiek warzywnego dania byłoby niemożliwe mogą mieć również atrakcyjny wygląd i radosną kolorystykę. Te niewielkie narzędzia potrafią wyrzeźbić piękne figury z wielobarwnych naturalnych produktów. Obieraki i skrobaki są istotną częścią kuchennego wyposażenia. Ważne by były najlepszej jakości. W ofercie firmy Galicja znajdziemy bogaty wybór takich akcesoriów. Doskonałą propozycją są na przykład skrobaki z ceramicznym ostrzem, które nie tępi się podczas używania. Nadają się one dla osób praworęcznych oraz, gdy przełożymy ostrze, także dla leworęcznych. Wyposażone są w praktyczne elementy do wykrawania oczek. Żółte, pomarańczowe, czerwone, zielone bądź fioletowe o różnych formach i długościach ostrzy będą ozdobą każdej nowoczesnej kuchni.
Interesującym rozwiązaniem jest też silikonowy obierak do czosnku, który nie tylko doskonale obiera czosnek, ale również pozwala na uniknięcie nieprzyjemnego zapachu. Łatwy w użyciu, a także w utrzymaniu czystości – wystarczy odciąć nożem końcówki czosnku i włożyć go do obieraka, rolować a następnie wyjąć pozbawione koszulki warzywo, wywinąć obierak na lewą stronę i umyć.
Niezbędnymi akcesoriami w kuchni są różnej wielkości noże. Niezwykle funkcjonale będą te umieszczone w bloku, który doskonale dopasowuje się do ich ostrzy, zapewniając nam wygodę użytkowania.
Skrobaki, obieraki i nożyki to podstawowe narzędzia każdej pani domu. Ich praktyczna konstrukcja zapewnia szybkie, sprawne i bezpieczne przygotowanie potraw. Używamy ich przez cały rok, jednak w sezonie letnim, obdarzającym nas bogactwem warzyw i owoców, sięgamy po niej znacznie częściej.