Niezwykle rzadko spotkać można osobę, która nie przepadałaby za truskawkami. Są synonimem polskości, lata, witalności i zdrowia. Nie bez powodu! To jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców, a lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa.
Truskawki tak głęboko zakorzeniły się w naszej kulturze kulinarnej, że wydaje się, jakby istniały od zawsze. Tymczasem liczą one zaledwie 200 lat! Ich przodkami są poziomki chilijskie i wirginijskie. Zostały one skrzyżowane przez botaników na rozkaz wielkiego miłośnika tych czerwonych owoców – Ludwika XIV, w efekcie czego powstała ich większa, czerwieńsza i bardziej soczysta odmiana. I choć truskawka stworzona została niejako za sprawą eksperymentu, nie znaczy to, że nie zawiera cennych witamin i minerałów. Wręcz przeciwnie – to prawdziwa, niskokaloryczna skarbnica wartości odżywczych, smaku i niezwykłego aromatu.
Truskawki to niezwykle obfite źródło witaminy C – o wiele bogatsze niż cytryna czy jakikolwiek inny owoc cytrusowy. Już 20 dag truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę cenną witaminę, odgrywającą ogromną rolę w utrzymywaniu układu odpornościowego w prawidłowej formie. Truskawki cechują się też zawartością witaminy A, witamin z grupy B, witaminy PP oraz wszystkich ważniejszych mikro – i makroelementów. Nie należy zapominać też o wapniu, magnezie, manganie czy żelazie. Wszystko to sprawia, że truskawki pomocne są w takich schorzeniach jak: niedokrwistość, kamica żółciowa, cukrzyca, egzema, otyłość, a także trądzik. Niektórzy naukowcy twierdzą nawet, że jedzenie truskawek pomaga utrzymać naturalną biel zębów, hamuje też osadzanie się kamienia nazębnego, a zawarty w tych czerwonych cudeńkach brom ułatwia zasypianie. Nie można nie wymienić tu też upiększających właściwości truskawek. Sporządzona z nich maseczka nie tylko nawilża i oczyszcza cerę, ale także rozjaśnia przebarwienia oraz pomaga pozbyć się blizn.
Wszystkie truskawki zawierają moc wartościowych składników, jednak nie wszystkie są tak do końca zdrowe, ponieważ często te smakowite owoce zanieczyszczane są na poziomie upraw. Najzdrowsze są oczywiście owoce, które pochodzą z przydomowego ogródka, ewentualnie ze sprawdzonego i zaprzyjaźnionego gospodarstwa, w którym nie używa się sztucznych środków ochrony roślin ani chemicznych nawozów – przyznaje Katarzyna Barczyk – przedstawiciel marki Puffins, oferującej gamę nowoczesnych, 100% naturalnych owoców puffingowanych. Takie truskawki, może nie są ogromne i nie wyglądają aż tak imponująco, jak owoce, których uprawy „ulepsza się” chemicznie, ale są niedoścignione w smaku i można jeść je do woli, wszędzie i w każdej postaci. Truskawki to także prawdziwe morze możliwości kulinarnych. Można przyrządzać z nich koktajle, dodawać do owocowych i warzywnych sałatek, makaronów, zup i deserów, zapiekać na słodko a nawet serwować w towarzystwie serów, mięs i ryb! Niestety zdrowe, świeże truskawki to towar sezonowy. Jednak miłośnicy truskawek, którzy chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok mogą skosztować również ich suszonej wersji – także bardzo smacznej i mocno truskawkowej. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób suszenia oraz konserwację takich owoców. Przetworzone, suszone owoce nie powinny być siarkowane, a metodą ich konfekcji powinno być suszenie próżniowe, tzw. puffing, które odbywa się w krótkim czasie i niskiej temperaturze, a dzięki temu nadaje chrupkość, zachowuje objętość owoców, kształt, smak oraz niemalże wszystkie naturalnie występujące witaminy i inne wartości odżywcze. Co więcej, taką chrupiącą przekąskę można wygodnie zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, na spacer, doskonale sprawdzi się także jako element pysznego, wartościowego i pożywnego śniadania dla naszych pociech, które przecież uwielbiają truskawki ponad wszelkie inne owoce.
Nic nie równa się smakowi dojrzałych, aromatycznych truskawek. Świeże, zmiksowane czy suszone mają zbawienny wpływ na zdrowie oraz służą urodzie. Są też niezwykle wdzięcznym składnikiem wielu dań, nie tylko na słodko. Gazpaccio z truskawkami, truskawkowy sos chili, sałatka z awokado, serkiem ricotta i suszonymi truskawkami czy sos truskawkowo-balsamiczny, towarzyszący polędwiczkom wieprzowym to tylko kilka propozycji wykorzystania tych niezwykłych owoców. Warto pokusić się o połączenie ich z wytrawnymi składnikami, aby odkryć ich nową twarz – równie smaczną i tak samo zdrową.