Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele lunchboxów– pudełek na drugie śniadanie. Dzięki temu możemy wybrać lunchboxidealny dla swoich potrzeb.
Obecnie zarówno w Polsce, jak i na świecie panuje trend zdrowego odżywiania.Przekłada się to również na posiłki w pracy, które stają się coraz zdrowsze.
Polacy nie jedzą w pracy?
Jeszcze do niedawna większość Polaków nie przykładała wagi do posiłków spożywanych w pracy. Na biurkach królowały więc chińskie zupki i słodkie przekąski. Jakiś czas temu pojawiła się jednak moda na zdrowe odżywianie się – także w pracy.Nadal najczęściej wybieranymdrugim śniadaniem są oczywiście kanapki. Coraz mniej popularne są gotowe dania, które przed podaniem należy jedynie zalać gorącą wodą. Jest to szybka, ale zarazem dość niezdrowa forma posiłku, dlatego coraz większe grono osób zamienia ją na własnoręcznie przygotowany lunch.
Co zabrać do pudełka
Najlepiej na lunch sprawdzają się sałatki i zupy, a także wszelkie rodzaju zdrowe przekąski, takie jak owoce, warzywa czy np. orzechy.Aby ograniczyć czas podczas przygotowywania lunchboxu, możemy odłożyć porcję przygotowanego już wcześniej mięsa czy ugotowanego makaronu i wykorzystać je do stworzenia nowego dania na lunch.Żebysamodzielnie przygotowany lunch nie tylko nam smakował, ale również zapewnił wszystkie wartości odżywcze, musimy także pamiętać, abyskomponować go we właściwy sposób. Prawidłowo zbilansowany powinien składać się z:
- 25% węglowodanów (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty lub z pszenicy durum–semoliny np. Międzybrodzki Makaron, kasza, pieczywo razowe)
- 25% białek (chude mięso, ryby, sery, jajka)
- 50% warzyw (najlepiej sezonowych, różnorodnych, kolorowych)
Twój własny lunchbox
Przy wyborze własnego lunchboxu warto zwrócić uwagę, czy posiada on tzw. matę chłodzącą, która zabezpieczy nasze danie w drodze. Jeżeli mamy w pracy mikrofalówkę, warto zainwestować w pojemnik, w którym bezpośrednio będzie można podgrzać posiłek. Najlepiej sprawdzają się pojemniki wielokomorowe, dzięki którym możemy zaplanować wielodaniowy obiad w pracy oraz zapobiec wymieszaniu się smaków jego składników. Dla miłośników sałatek idealnym rozwiązaniem będzie dodatkowy pojemnik na dipy i sosy.
Kulinarne inspiracje dolunchboxa:
Sałatka ze szparagami
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron Świderki – 250 g * Szparagi – 15 szt. * Szynka parmeńska – 4 plastry * Ser do posypania * Oliwa z oliwek 1 łyżka * Ocet balsamiczny -pół łyżki * Sok z cytryny pół łyżeczki * Sól * Pieprz
- Wykonanie:
1. Gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki.
2. Szparagi delikatnie podgotowujemy na parze, a szynkę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni.
3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
4. Mieszamy ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy makaron.
5. Na gotowe danie sypiemy starty ser. Gotowe!
Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek * 200 g młodych liści szpinaku * 100 g sera żółtego twardego * 3 jajka ugotowane na twardo * 50 g łuskanych orzechów włoskich * 3 łyżki majonezu * 100 ml jogurtu naturalnego * 3 ząbki czosnku * 7-8 pomidorków koktajlowych * pieprz grubo mielony do smaku
- Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.