AÇAI TO JEDYNA „SUPER JAGODA”, NATURALNIE ZBIERANA Z GŁĘBIN LASÓW DESZCZOWYCH BRAZYLII, PRZEZ LUDZI KTÓRZY UŻYWAJĄ JEJ OD TYSIĘCY LAT. z Małgorzatą Stankiewicz rozmawia Maja Trzeciak.
W czasach, w których na każdą dolegliwość jest jakaś czarodziejska pigułka i wszystko można leczyć farmakologicznie, warto się zastanowić czy Matka Natura nie oferuje nam czegoś zdrowszego, bardziej naturalnego. Ostatnim hitem, istniejącym w przyrodzie od tysięcy lat, okazała się açai, czyli jagoda palmy brazylijskiej. Owoc jest mały, okrągły, kolor ma purpurowy i rośnie na mokrych nizinnych terench Amazonki. Wygląda trochę jak winogrono, ale jest mniejsze i ciemniejsze. Ma duże nasienie i bardzo mały miąższ. Od tysięcy lat, dzięki swoim własnościom leczniczym i odżywczym, jagoda ta używana jest przez Brazylijczyków. My dowiadujemy się o niej dopiero dziś.
Açai wzmacnia odporność, poprawia apetyt, poprawia koncentracje, reguluje poziom cholesterolu, poprawia sen, wzmacnia system odpornościowy, wspiera układ krążenia, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia sprawność seksualną.
Firmą oferującą produkty na bazie açai jest MonaVie działająca na całym świecie.
Rozmowa o „super jagodzie” z dystrybutorem MonaVie – Małgorzatą Stankiewicz.
Maja Trzeciak: Co jest takiego wspaniałego w tej jagodzie?
Małgorzata Stankiewicz: Jako jedyny owoc na świecie posiada w sobie olbrzymią dawke antyutleniaczy, które odpowiadają zazwalczanie chorób w naszym organiźmie: od przeziębienia po nowotwory. Podajac za przykład żurawina ma 94 jednostki /gram natomiast açai aż 1027.
Ponadto jest bogatym źródłem białka (100 gramów jagód zawiera go więcej niż kurze jajo!), zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, 6, 9 oraz niezbędnych witamin i minerałów jak: A, B1, B2, B3, C , E, żelazo, fosfor, wapń, potas. Zawiera również 19 niezbędnych aminokwasów, w tym wszystkie 8 egzogennych (nie wytwarzanych przez organizm, które musimy dostarczać z pożywieniem), błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole. Açai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny (IG = 32), dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej.
Na jakie dolegliwości jagoda brazylijska działa najlepiej?
Najważniejsze korzyści jakie czerpie nasz organizm ze spożywania jagód açai to:
- zwiększenie energii witalnej;
- poprawa kondycji umysłowej;
- wzmocnienie i zwiększenie wydajności organizmu;
- redukcja zmęczenia;
- zwiększenie wytrzymałości i pracy układu mięśniowego;
- oczyszczanie organizmu;
- polepszanie trawienia i wypróżniania;
- łagodzenie stresu;
- spowolnienie procesu starzenia
- poprawa funkcjonowania seksualnego;
- poprawa wzroku;
- wzmocnienie systemu odpornościowego;
- obniżenie poziomu złego cholesterolu
- podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu;
- obniżenie poziomu ciśnienia krwi
- regulacja poziomu cukrów i tłuszczów w organizmie;
- regulacja wagi ciała;
- zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników;
- poprawa ogólnego samopoczucia i zdrowia;
- hamowanie objawów i postępowania rożnych chorób, między innymi: raka, prostaty, alzheimera, chorób serca i innych.