Truskawkowe pole

Polub nas na Facebooku

PONOĆ SĄ FANTASTYCZNYM AFRODYZJAKIEM. PODAWANE Z SZAMPANEM POBUDZAJĄ NIE TYLKO WYOBRAŹNIĘ. ZAWIERAJĄ DUŻO CYNKU – PIERWIASTKA, KTÓRY ZNACZĄCO WPŁYWA NA LIBIDO, ZWŁASZCZA MĘŻCZYZN. CUDOWNYCH SUBSTANCJI MAJĄ TAK WIELE, ŻE JUŻ JEDNA MISECZKA TYCH PYSZNYCH, CZERWONYCH OWOCÓW WYSTARCZY BY PODNIEŚĆ TEMPERATURĘ PODCZAS ROMANTYCZNEGO WIECZORU.

truskawka

Ale wzrost libido to nie jedyny pozytywny skutek jedzenia truskawek. Warto po nie sięgać dla zdrowia i urody, bez względu na wiek i płeć.

Truskawki dla zdrowia
Truskawki są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają też przeciwutleniacze – związki zapobiegające procesom starzenia i chroniące nasz organizm przed rozwojem nowotworów. Zawartością witaminy C przewyższają nawet cytryny czy grejpfruty. Majądużo żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Po truskawki powinny sięgnąć osoby cierpiące na reumatyzm i choroby nerek, gdyż owoce te mają właściwości zasadotwórcze (odkwaszają organizm) i moczopędne. Ponadto działają krwiotwórczo i wzmacniająco. Korzystnie wpływają także na nasz mózg wspomagając pamięć i chroniąc przed chorobą Alzheimera.

Poprawiają pracę układu trawiennego. Zawarte w nich pektyny oczyszczają jelita i wspierają naturalną florę bakteryjną, sole organiczne zaś przyśpieszają przemianę materii.Skoro tak, to czy truskawki mogą pomagać  w odchudzaniu? Oczywiście. Są bogatym źródłem błonnika, są niskokaloryczne – 100 gramów tych owoców zawiera jedynie 29 kcal – a indeks glikemiczny truskawek wynosi zaledwie 40. Co więcej, dzięki zawartości enzymu zwanego bromeliną, owoce te wspomagają rozkład białek. Dlatego też zdecydowanie zalecane są osobom chcącym zmniejszyć masę ciała. Zdrowotne właściwości truskawek znane są nie od dziś. Z ich dobrodziejstw korzystano od lat. Medycyna ludowa wykorzystuje zarówno liście, owoce jak i kwiaty tych roślin. Rozgrzane, świeże liście wspomagają gojenie się ran i wrzodów. Napar z liści stosuje się przy niedokrwistości, kamicy żółciowej i anemii. Sok z owoców poprawia niedoskonałości cery. Herbata z liści i kwiatów truskawek działa rozgrzewająco i wzmacniająco, jej picie zaleca się przy przeziębieniach.

To truskawka czy poziomka?
Roślina potocznie zwana truskawką to w rzeczywistości rodzaj poziomki, zwana poziomką truskawką lub poziomką ananasową czy też wielkoowocową. Powstała dokładnie 300 lat temu, kiedy to skrzyżowano dwie odmiany poziomek – wirginijską i chilijską. Nowy owoc szybko zdobył podniebienia Europejczyków, a później również mieszkańców innych kontynentów. Z roku na rok produkuje się coraz więcej tych owoców (w 2009 r. prawie 4 mln ton).

Truskawki to pierwsze sezonowe owoce – istna zapowiedź lata. Sezon na truskawki zaczyna się już na przełomie maja i czerwca i trwa aż do połowy lipca. Wcześniej kupić można te sprowadzane z południa Europy. Ale to nasze, polskie smakują najlepiej. Ten „owocowy patriotyzm” wcale nie jest przesadzony. Dowodem na to jest fakt, iż nasze truskawki cieszą się dużym uznaniem wśród Europejczyków, a Polska jest jednym z największym importerem tych owoców.

Zachować odrobinę lata
Kuszą zapachem, intensywną czerwienią i słodkim smakiem. Niestety, truskawki są owocami bardzo nietrwałymi. Należy je od razu zjeść lub przetworzyć. Truskawki mogą stanowić składnik przeróżnych dań, nie tylko deserów i dań słodkich ale także tych przygotowywanych na ostro (truskawka świetnie komponuje się z chilli). Jeśli chodzi o przetwory, z truskawek można zrobić wszystko – dżemy, konfitury, kompoty, a nawet nalewki. Najlepszym sposobem przechowywania ich jest mrożenie – owoce zachowują wówczas prawie wszystkie swoje właściwości i z pewnością poprawią nam humor, gdy sięgniemy po nie w środku ponurej zimy.

Niezbędnik kobiecej diety
Truskawki powinny być stałym składnikiem diety każdej kobiety. Owoce te są dla nas szczególnie ważne ze względu na zawartość żelaza ( chronią przed anemią) i kwasu foliowego. Oba te składniki są niezwykle istotne dla kobiet w ciąży. Ponadto, dzięki zawartości witamin i minerałów, wzmacniają kości i korzystnie wpływają na cerę i włosy.

W kosmetologii stosuje się wyciągi z truskawek ze względu na ich działanie odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Owoce te wykorzystywane są do pielęgnacji cery suchej i zniszczonej, a także do walki z przebarwieniami. Truskawki mają właściwości rozjaśniające, dzięki zawartości flawonów i flawonoidów. Jako naturalna ochrona przed promieniami słonecznymi wchodzą w skład kosmetyków do opalania. Cudowne właściwości truskawek można wykorzystać również w domu robiąc kosmetyki według prostych przepisów. Otrzymane specyfiki nawilżą, odświeżą i rozjaśnią skórę twarzy. Ponadto są w 100% naturalne, wyjątkowo tanie, no i jak pachną!

  • Maseczka owocowa dla cery szarej, zmęczonej i odwodnionej
    Do 2 umytych i oczyszczonych truskawek dodaj 4 umyte maliny. Owoce rozgnieć i dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko i 1 łyżeczkę miodu. Wymieszaj dokładnie. Nałóż na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy na ok. 20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią, przegotowaną wodą.
  • Truskawkowa maseczka przeciwzmarszczkowa
    Dojrzałe truskawki rozgnieć widelcem i dodaj odrobinę oleju sojowego. Maseczkę nałóż na twarz na ok. 20 minut, następnie zmyj letnią, przegotowaną wodą.
  • Truskawkowy kompres na oparzenia słoneczne
    Zmiksuj owoce z kefirem lub jogurtem naturalnym i przyłóż na zaczerwienione miejsca
  • Truskawkowa maseczka rozświetlająca i wygładzająca
    Dojrzałe truskawki rozgnieć. Dodaj jogurt naturalny i kilka kropel soku z cytryny. Maseczkę nałóż na ok. 10 minut, następnie zmyj letnią, przegotowaną wodą.
  • Truskawkowy kompres na oparzenia słoneczne
    Zmiksuj owoce z kefirem lub jogurtem naturalnym i przyłóż na zaczerwienione miejsca