Polub nas na Facebooku
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
- Listki bazylii
Pulpety:
- Mięso mielone wołowe/wieprzowe–400 g
- Parmezan – ok. 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 2 szt.
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Oregano, sól, pieprz
Sos:
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa – 1 łyżka
- Przecier pomidorowy – 700 g
- Cukier – szczypta
- Oregano, sól, pieprz
- Mleko – 100 ml
Wykonanie:
- Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
- Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Smacznego!