Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym, które dotyczy 30-60% populacji w Polsce.
Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z ogólnej ilości zawartej w pokarmach wchłania się w granicach od 15 do 40% w zależności od zapotrzebowania, jakości produktów, stanu błony śluzowej jelita cienkiego. Produkty, które spożywamy są coraz uboższe w magnez. Sprzyja temu jego niska zawartość w glebie spowodowana stosowaniem sztucznych nawozów, proces oczyszczania, gotowania i konserwowania żywności. Uboga w magnez jest także „miękka woda”, którą zazwyczaj pijemy. Wchłanianie magnezu ogranicza też dieta bogata w tłuszcz i białka oraz fosforany, a także stres, kuracje odchudzających i wiele leków m.in. antybiotyki, leki uspokajające i antykoncepcyjne.
Magnez jest niezwykle istotnym mikroelementem. Wchodzi w skład enzymów,które biorą udział w detoksykacji organizmu oraz w procesach oddychania komórkowego. Zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Gdy w diecie brakuje magnezu, układ nerwowy nie funkcjonuje prawidłowo, serce nie pracuje tak jak trzeba, pojawiają się zaburzenia rytmu, kołatania, kłucia. Zdarzają się drgania powieki. Osoby u których brakuje magnezu, są nadpobudliwe, drażliwe, maja kłopoty z koncentracją. Niedobory magnezu wiążą się częstokroć z niedoborami potasu. Dieta bogata w magnez ma działanie profilaktyczne. Spośród warzyw najwięcej magnezu ma fasola- w 100 gramach zawiera aż 169 mg magnezu. Na dalszych miejscach pod względem zawartości magnezu jest groch(129), szpinak(53), kukurydza(47), groszek, czosnek, pietruszka, szczypiorek, bób, fasola strączkowa, brukselka, ziemniak. Wśród owoców sporo magnezu ma dzika róża (120 mg), daktyle (65), mandarynki, banany, jeżyny, melony, porzeczki czarne, ananasy, grejpfruty,porzeczki białe i czerwone, pomarańcze, agrest.