Latem także lasy są pełne apetycznych, soczystych i zdrowych owoców. Owoce leśne są źródłem witamin i minerałów. Dopóki lato trwa warto pójść do lasu w poszukiwaniu, np. jeżyn.
ZDROWE JEŻYNY
Jeżyny wpływają korzystnie na oczy. Zapobiegają chorobom oczu, gdyż zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oraz polepszają wzrok, poprawiając ukrwienie oczu.
Jeżyny wpływają także pozytywnie na układ pokarmowy, serce i układ krążenia. Wzmacniają serce oraz ograniczają wchłanianie w przewodzie pokarmowym niezdrowych tłuszczów, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Wspomagają też funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż przyspieszają przemianę materii oraz pomagają w leczeniu mdłości, biegunce, zgagi, wzdęć i wrzodów. Mogą być także składnikiem diety odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne – 100 g to 43 kcal.
Jako bomba witamin i minerałów wspomaga organizm w czasie choroby i rekonwalescencji, ponieważ wzmacniają układ odpornościowy. Sok z jeżyn pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy – działa napotnie w stanach gorączkowych. Koktajl z jeżyn może być wykorzystywany po stosowaniu antybiotyków: opłukane jeżyny miksujemy z kefirem, koktajl wypijamy tuż po przyrządzeniu.
Mogą być spożywane przez diabetyków, bo mają niski indeks glikemiczny oraz pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Są uważane także jako broń w walce z rakiem.
URODA Z JEŻYNĄ
Dodatkowo spowalnia proces starzenia się, bo zawiera najwięcej witaminy młodości, czyli E ze wszystkich owoców lasu i dużo antyoksydantów. Z jeżyn możemy przygotować maseczkę dla cery suchej: rozgniecione łączymy z jogurtem naturalnym lub śmietaną oraz miodem lub oraz dobrze mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz i za 15 minut zmywamy chłodną wodą. Sok z jeżyn może być wykorzystywany w leczenia chorób skóry: do okładów na wypryski.