Lato to czas świeżych owoców i warzyw. Ich urodzajność i niska cena decydują o tym, że właśnie w tym czasie przygotowujemy przetwory – soki, kompoty, dżemy czy kiszonki. Jednak darami natury cieszymy również na bieżąco, przygotowując zdrowe i lekkie posiłki czy orzeźwiające napoje. Jakie sprzęty AGD pozwolą nam w pełni wykorzystać dobrodziejstwa natury, jakimi obdarza nas ona latem?
Wyciskarka do soków – za pomocą wyciskarki do soków możemy łatwo i szybko zaopatrzyć w codzienną dawkę witamin wolną od sztucznych dodatków. Dzięki wyciskarkom do cytrusów z łatwością przygotujemy sok pomarańczowy czy grejpfrutowy, natomiast wyciskarki wolnoobrotowe umożliwią również wyciśnięcie soku z innych owoców, np. jabłek, ananasów, jagód, a także warzyw. Korzystanie z arek pozwala zachować w soku więcej witamin niż podczas korzystania z sokowirówki.
Maszyna do lodów – lato to czas lodowych deserów. Najlepsze i najzdrowsze będą one wtedy, gdy wykonamy je samodzielnie – w tym celu przyda się maszyna do lodów. Dzięki niej wystarczy 30 minut, by przygotować tradycyjne lody lub sorbety – urządzenie samo wymiesza podane składniki, „ukręci” lody, które po zamrożeniu będą nadawały się już do jedzenia. W ten sposób mamy szansę w całym sezonie letnim przygotowywać w pełni naturalne lody w dowolnym smaku.
Gofrownica – gofrownica, która posłuży do szybkiego wypieku kruchych gofrów, przyda się nie tylko latem, ale przez cały rok. Szczególnie jednak w okresie wakacyjnym pozwoli na przygotowanie pysznych deserów z dodatkiem świeżych, soczystych owoców czy dopiero co przygotowanych dżemów. Warto zwrócić uwagę, by urządzenie miało odpowiednio dużą moc – tylko wtedy wypiekane przez nie wafle będą kruche i sztywne.
Dzbanek filtrujący – czystą, zdrową i pełną minerałów wodę zapewnia nam dzbanki filtrujące. Dzięki nim będziemy mogli zrezygnować z kupowania wody butelkowanej – filtry zawarte w dzbankach skutecznie oczyszczają bowiem wodę kranową, która nierzadko może posiadać w składzie więcej minerałów niż napój kupny. Jeśli do tak przygotowanej wody dorzucimy kostki lodu i listki mięty, efekt orzeźwienia mamy gwarantowany.
Kostkarka do lodów – niezastąpiona latem maszyna. Już w kilkanaście minut może dostarczyć nam zimnych kostek lodu, które wykorzystamy do chłodzenia napojów, drinków, deserów czy jako wypełnieni pojemnika z butelkami. Sprawdzi się szczególnie podczas przyjęć czy letnich biesiad na świeżym powietrzu, ponieważ możemy stosować ją również w ogrodzie czy na tarasie.
Suszarki do grzybów i owoców – urządzenia służące do suszenia produktów żywnościowych składają się zwykle z kilku sit. Na każdym z nich możemy więc umieścić inny produkt – mogą to być nie tylko owoce sezonowe czy grzyby, ale również warzywa, zioła czy kwiaty. Nadmuch ciepłego powietrza pozwala wysuszyć żywność w czasie kilku lub kilkunastu godzin. Dzięki suszarce w łatwy sposób zakonserwujemy nadmiar owoców czy warzyw i przechowamy je do jesieni i zimy, kiedy swoim aromatem będą przypominać nam letnie i słoneczne dni.