Trufle to produkt luksusowy, serwowany w najlepszych restauracjach na całym świecie. Są najdroższymi grzybami, mimo niepozornego i odpychającego wyglądu. Zawierają też substancje, które służą urodzie, dlatego trafiły do kosmetyków.
ZDROWE TRUFLE
Trufle są wartościowym produktem spożywczym. Zawierają białko, które stanowi około 20% suchej masy, węglowodany, witaminę D oraz cenne sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, krzem, potas, siarkę i fosfor. Jednak zawartość składników odżywczych zależy od dojrzałości owocników i gatunku grzyba.
Trufle są niskokaloryczne, gdyż zawierają niewielką ilość tłuszczy – około 5% suchej masy i ich wartość odżywcza jest niska. Ale to jedyne źródło witaminy D, które nie ma pochodzenia zwierzęcego, więc może być jej źródłem w diecie wegan i wegetarian. Mimo to rzadko są w naszej diecie z racji wysokiej ceny i dostępności. W Polsce są mało znano, poza tym jest mało stanowisk, gdzie możemy je znaleźć. Najbardziej znane są w krajach śródziemnomorskich, we Francji lub we Włoszech. Według ekspertów kulinarnych są jednym z najsmaczniejszych grzybów.
URODA Z TRUFLAMI
Oprócz właściwości odżywczych i smakowych, trufle mają także działanie kosmetyczne i są składnikiem kosmetyków. Kosmetyki z truflami poprawiają jędrność i elastyczność skóry, dodatkowo sprawiają, że jest bardziej napięta oraz odżywiają, rozjaśniają i wygładzają skórę. Mają działanie przeciwzmarszczkowe, więc poleca się je kobietom dojrzałym. W gabinetach kosmetycznych wykonuje się specjalne zabiegi z truflami.