Niektóre owoce są idealne na upały, ponieważ są bardzo soczyste. Zaliczamy do nich, np. arbuza, ananas i cytrynę. Są to najpopularniejsze owoce, które sprawdzają się podczas wysokich temperatur. Przygotujemy z nich bowiem napoje, które ugaszą pragnienie.
KRÓL ARBUZ
Najpopularniejszym owocem na upały jest arbuz. Ze względu na dużą zawartość wody – aż 92% – jest soczysty i gasi pragnienie w gorące dni. Dodatkowo jest źródłem potasu i magnezu oraz witaminy A, B1, B6 i C. Zawiera także cenne antyoksydanty. Dzięki swojemu składowi, w tym zawartości wody, pomaga zredukować temperaturę organizmu i zapobiega udarowi.
Na upały dobry jest też sok z arbuza, którego przygotowanie jest proste: robimy w nim dziurę, o odpowiedniej średnicy, by do otworu włożyć mikser. Następnie powoli miksujemy wnętrze owocu, używając najniższych obrotów, aby uzyskać sok. Potem przykładamy do dziury lejek, aby sok spłynał do szklanki.
LEMONIADA
Cytryna jest znana jako składnik lemoniady, która świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Do jej przygotowania potrzebujemy: cytrynę, miód lub cukier, wodę mineralną oraz świeżą miętę. Sok ze świeżo wyciśniętych cytryn mieszamy z wodą i miodem lub cukrem. Następnie dodajemy posiekane listki mięty i kilka plasterków cytryny lub limonki. Napój schładzamy i dodatkowo możemy podawać z kostkami lodu.
ANANASOWA OCHŁODA
Ananas także jest bardzo soczystym owocem i dlatego wykorzystujemy go do przygotowania soku na upały. Dobry na upały jest też koktajl ananasowy – grejpfrutowy: obieramy ananasa i kroimy na kawałki, wyciskamy sok z kilku grejpfrutów, następnie dodajemy wodę albo kostki lodu i wszystko miksujemy w blenderze.
Na upały dobra jest także mrożona woda ananasowo – miętowa. Podstawowe składniki do jej przygotowania to: świeży obrany i pokrojony ananas lub z puszki, świeże listki mięty, lód i woda. Na dnie słoika połóżmy miętę i trochę ją rozgniećmy, potem wrzućmy kawałki ananasa i delikatnie je rozgniećmy, żeby puściły sok. Słoik wypełnijmy kostkami lodu, wlejmy wodę i wszystko wymieszajmy. Następnie go zakręćmy i wstawmy na około 2 godziny do lodówki. Woda będzie lepsza, jeśli słoik będzie w lodówce przez 24 godziny.