Jan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie, prezentuje swoją pierwszą książkę
„Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”.
Tu oprócz przepisów na pyszne i szybkie dania i desery, znajdziemy cenne wskazówki na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało. Książka Jana Kuronia „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” już 18 listopada ukaże się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.
Jan Kuroń w książce „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” udowadnia, że samodzielne przygotowywanie jedzenia nie musi zajmować więcej niż 20-30 min. Posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania. Autor podpowiada jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Dużą uwagę zwraca na niemarnowanie jedzenia – mówi, że to jego jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, zasad, które wpoił mu Tata- Maciej Kuroń. W książce znajdują się także porady jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w swojej spiżarni, na półkach, w szafkach, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić.
W „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” znajdziemy też wiele wspaniałych przepisów na smaczne dania i desery. Na długie jesienne wieczory Autor proponuje np. pieczoną łopatkę z warzywami korzennymi i podpowiada jak można wykorzystać ją w inny sposób, niż tylko na obiad.
W rozdziale „Kupuj lokalnie, gotuj globalnie” stawia na wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Uważa, że nasze polskie produkty są najlepsze i właśnie lokalnym produktom placuszki z botwiny zawdzięczają wspaniały i delikatny smak. Przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto pokazuje, że można przyrządzić wykwintne danie naprawdę niskim kosztem.
Oczywiście w książce nie zabrakło przepisów na słodkości. Aneta Kuroń – żona autora, twierdzi, że „w tym duecie to ona jest słodka, a on zdecydowanie bardziej wytrawny”, dlatego też ten rozdział przygotowany jest przez Nią. Prócz przepisów na np. bezę włoską czy ciasto ucierane ze śliwkami, Autorka dzieli się przydatnymi wskazówkami, które mogą stać się bazą dla deserów lub inspiracją do tworzenia nowych potraw.
„Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” to jedna z pierwszych książek kulinarnych, którą wzbogacono o treści multimedialne, takie jak filmy czy dodatkowe zdjęcia. Odtworzenie zakodowanych treści możliwe jest dzięki bezpłatnej aplikacji TAP2C dostępnej w systemach Android oraz iOS.
Kontakt dla mediów:
Joanna Włodarek Joannaw@bwpr.pl tel. 601 203 294
O autorze:
Jan Kuroń od najmłodszych lat wiedział, że gotowanie będzie jego pasją i sposobem na życie. Pomagając swojemu ojcu – Maciejowi Kuroniowi, uczył się podstaw od najlepszych. Szlify i praktykę w dorosłym życiu zbierał w szkole Le Cordon Bleu oraz w wielu restauracjach w Polsce, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Od wielu lat aktywnie wspiera działania Federacji Banków Żywności w kampanii dotyczącej niemarnowania żywności, samemu inicjując „kulinarną ekonomię”, będącą bazą do niniejszej książki. Przede wszystkim ceni polską kuchnię, jakość produktu i szacunek do tradycji. Prywatnie miłośnik zwierząt, mąż i wkrótce ojciec.
Dane wydawnicze
Autor: Jan Kuroń tytuł: Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia, Wydawnictwo Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-074-9, cena: 49,90, format 190 x 250 mm, liczba stron: 200, oprawa twarda, data premiery: 18.11.2015
Partnerzy::
Patroni medialni:
O Wydawnictwie Edipresse Książki:
Edipresse Książki to nowe wydawnictwo w grupie Edipresse Polska. Startuje od września 2015 r. W ofercie znajdą się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne. Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, Wojciech Zawioła, dr Krzysztof Gojdź, Jarosław Kazberuk, Jan Kuroń i inni. Ofertę książkową dopełnią produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.