Szybki – leniwy crumble

Polub nas na Facebooku

Jesienią często mam ochotę na deser z jabłkami. Wtedy do wyboru stają: szybki-leniwy, rozpustny i ten wywołujący podziw domowników, gości, sąsiadów, a czasem nawet przechodniów. Wszystkie genialnie smakują na ciepło z lodami, czy bitą śmietaną, doskonale wypadają również w wersji prostszej i zimnej.

Crumble: angielska klasyka. Minimum pracy, maksimum zadowolenia. Wiem, że na ogół zwrot „brytyjska sztuka kulinarna” wywołuje uśmiech politowania na twarzach. Ale nie w przypadku jabłek pod pyszną kruszonką. Te są tak dobre, że chyba więcej do szczęścia nie trzeba …
Każdy szanujący się łasuch powinien mieć zamrożoną kruszonkę na czarną godzinę. Kiedy ja mam ochotę na coś szybkiego i pysznego, wyciągam słoik domowych jabłek, ścieram na to zamrożoną kruszonkę i do piekarnika…

IMG_1796

Składniki (5-6 porcji):
• 1 kg jabłek
• ½ łyżeczki cynamonu
• 30 ml żubrówki lub rumu
• 50 g rodzynek
• 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
• 120 g mąki
• 100 g brązowego cukru
• 100 g masła
• ½ szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rodzynki namoczyć w alkoholu.
Do miski wrzucić mąkę, cukier, ciepłe masło, wyrobić palcami, aż powstaną grudki kruszonki (można je również połączyć przy użyciu blendera). Dodać płatki owsiane, ponownie wyrobić palcami.
Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego (ja użyłam 5 foremek żaroodpornych o średnicy 14 cm na pojedyncze porcje, ale można użyć pojedynczego naczynia żaroodpornego). Wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Jabłka można delikatnie polać alkoholem, w którym moczyły się rodzynki. Posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach posypać płatkami migdałowymi. Wyjąć po kolejnych 15 minutach, gdy kruszonka się zezłoci a migdały uprażą.
Można podawać solo najlepiej na ciepło, ale miłym towarzystwem dla crumble są lody i bita śmietana.

Wykonanie, aranżacja i zdjęcia:
Dorota Klusek-Kozłowska, autorka bloga kulinarnego kluseczka.com
facebook.com/pages/kluseczkacomkluseczka.com

VQ-03_2013_jabłkaArtykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 03/2013