Zupa – potrzebna w naszej diecie!

Polub nas na Facebooku

Zupa, proste i szybkie danie, jest podstawą obiadu w wielu polskich domach. Nie trzeba wielkiego talentu kulinarnego, aby zrobić smaczną i pełnowartościową. Nie trzeba także z niej rezygnować na diecie odchudzającej, ponieważ czysta jest niskokaloryczna.

zupa 

ODŻYWCZA PORCJA

Zupa może być źródłem wielu składników odżywczych, np. węglowodanów, białka, tłuszczy, fosforu, potasu, wapnia, fluoru, magnezu, żelaza, witaminy A, E i D, w zależności od wykorzystanych produktów do jej przygotowania, a także zawierać błonnik, wspomagający procesy trawienne.

Warzywa w trakcie długiego gotowania traci witaminy wrażliwe na wysoką temperaturę, np. C i kwas foliowy. Dlatego w celu zminimalizowania strat składników odżywczych poleca się krótsze gotowanie i dodawanie ich pod koniec. Straty witaminowe są też efektem wielokrotnego podgrzewania, dlatego najlepiej go unikać. Im więcej razy ją podgrzewamy, tym jest mniej wartościowa. Jednak podczas gotowania traci się mniej składników odżywczych niż podczas pieczenia lub smażenia, a dobrze przygotowana zupa potrafi poprawić nastrój oraz jest dobra na urodę i na odchudzanie.

NA KAŻDĄ PORĘ ROKU

Są zupy chłodzące i najlepsze na upały, np. chłodniki, zupy owocowe lub z sałaty oraz sycące i rozgrzewające na zimę, które dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy, a dzięki temu rzadziej chorujemy. Warto urozmaicać posiłki oraz do gotowania zupy wybrać, jak najwięcej warzyw, bo każde ma swoją wartość odżywczą.

PORCJA WODY

Oprócz porcji wartościowych warzyw, zawiera dużo wody. Dzięki czemu uzupełnia płyny w organizmie i zapewnia odpowiednie nawodnienie. Woda to bowiem nie tylko płyny w czystej postaci, ale także warzywa i owoce oraz zupy. Ważne jest bieżące uzupełnianie wody.