Kumkwat – egzotyczny owoc!

Polub nas na Facebooku

Kumkwat, czyli wiecznie zielone drzewko, jest mało znane w Polsce, chociaż jego owoce przypominają pomarańcze. Pochodzi z Chin, ale jest uprawiane w Grecji oraz Ameryce Północnej i Południowej, a nawet w Afryce i na Bliskim Wschodzie.

 kumkwat

OWOCOWA WARTOŚĆ

Kumkwat jest źródłem witaminy C, a dzięki temu zwiększa odporność i pomaga walczyć z infekcjami i przeziębieniem. Zawiera także sód, potas, żelazo, magnez i wapń, błonnik cukry i węglowodany oraz witaminę A. Poza tym obniża poziom cholesterolu,

Kupując owoce, warto się im dobrze przyjrzeć, żeby sprawdzić czy nie są obite i uszkodzone. Powinny mieć także jędrną skórę i pomarańczowy kolor. W lodówce możemy je przechować nawet przez 3 tygodnie. Trzymając je w temperaturze pokojowej należy spożyć w ciągu 5 dni. Przed spożyciem dobrze je umyjmy.

SPOSÓB NA OWOC

Jemy go głównie na surowo. Ma aromatyczny i delikatnie kwaśny miąższ i w odróżnieniu od pomarańczy jadalną skórkę, słodszą nawet od miąższu. Może być dodatkiem do deserów, musów, sorbetów i sałatek, wykorzystywany do robienia przetworów, np. dżemów, marmolad i kompotów oraz do nalewek i drinków. Idealnie komponuje się także z mięsem i farszem.

100 g owocu tylko 70 kcal, więc jest niskokaloryczny. Możemy go zatem spożywać bez obaw w trakcie diety odchudzającej jako alternatywę dla kalorycznych i niezdrowych przekąsek.