Tran – kiedy go nie przyjmować?

Polub nas na Facebooku

 

Tran jest olejem z wątroby dorsza atlantyckiego i z innych ryb z rodziny dorszowatych. Zawiera NNKT omega – 6 i omega – 3 oraz witaminy A, D i E, przez co stanowi ważny element jadłospisu, zwłaszcza zimą. Jednak są sytuacje, kiedy lepiej z niego zrezygnować lub ograniczyć jego ilość.

tran1

ANTYBIOTYKOTERAPIA

Nie zaleca się tranu w trakcie stosowania antybiotyków z innymi witaminami. Podawany w trakcie antybiotykoterapii, oprócz wzmocnienia osłabionego w trakcie choroby organizmu, wzmacnia również wywołujące ją choroby i wirusy. Dlatego najlepiej podawać go już po zakończeniu antybiotykoterapii dla regeneracji organizmu i wzmocnieniu odporności.

OKRES LETNI

Latem łatwo o przedawkowanie witaminy D, syntetyzowanej podczas kontaktu ze słońcem. W porze letniej słońce świeci najmocniej i jest go najwięcej, dlatego organizmowi nie brakuje D. Dodatkowa ilość podawana w formie tranu może doprowadzić do jej przedawkowaniahiperwitaminozy. Objawia się, np. bólem głowy, wzrostem masy ciała oraz brakiem apetytu, powiększeniem śledziony i wątroby lub zaburzeniami neurologicznymi.

STOP CHOROBY

Nie powinny go przyjmować osoby z kamicą nerkową, hiperkalcemią lub z sarkoidozą oraz stosujące silne leki przeciwzakrzepowe. Poza tym zrezygnujmy z niego, gdy już przyjmujemy inne preparaty z witaminą D i A, co pozwala uniknąć przedawkowania. Warto skonsultować jego przyjmowanie wcześniej z lekarzem.

CIĄŻĄ POD KONTROLĄ

O tym, czy powinna go przyjmować kobieta w ciąży decyduje lekarz. Jeśli kobieta przyjmuje preparaty z witaminą A przyjmowanie dodatkowo tranu, jako źródła A, jest niewskazane. Jej przedawkowanie może być niebezpieczne dla płodu oraz prowadzić do jego uszkodzenia.