Warto jeść jajka – 4 powody

Polub nas na Facebooku

Jajka są popularnym produktem spożywczym o wysokiej wartości odżywczej. Warto je jeść smażone, gotowane i jako składnik innych dań na śniadanie, obiad lub na kolację z czterech powodów.

jajka

Po pierwsze, są źródłem cennych składników odżywczych. Zawierają wiele witamin i soli mineralnych, w tym A, D E, K i grupy B (B2, B5 i B12) oraz kwas foliowy, żelazo, selen, wapń, potas, magnez i cynk. Są źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ dostarczają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, w tym też te, które organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Białko to jest łatwo przyswajalne. Praktycznie wszystkie składniki odżywcze znajdują się w żółtku jajka. Powinny go jeść dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i rekonwalescenci.

Po drugie, zawierają cholinę, która jest potrzebna do prawidłowej budowy i funkcjonowania komórek organizmu oraz jest odpowiedzialna za wiele funkcji życiowych, np. rozwój mózgu, metabolizm tłuszczów i cholesterolu oraz pracę nerek i wątroby.

Po trzecie, mają w sobie 2 antyoksydanty, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na oczy. Luteina chroni je przed promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie i zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. Dla lepszego wzroku jedzmy 1 jajko dziennie.

Po czwarte, możemy je jeść na diecie. Mają mało węglowodanów i dużo białek i tłuszczy, a przez to dają uczucie sytości na dłużej i zmniejszają apetyt. Jako źródło pełnowartościowego białka wspomagają odchudzanie.