4 zalety soku z marchwi

Polub nas na Facebooku

Soki warzywne są smaczne, zdrowe i kolorowe. Popularnym napojem o właściwościach zdrowotnych jest sok z marchwi, który możemy pić sam albo z dodatkami, np. sokiem z jabłek lub brzoskwiń. Wyróżniamy 4 właściwości lecznicze soku marchewkowego.

marchew

NA WZROK

Dzięki zawartości witaminy A oraz zeaksantyny i luteiny wpływa pozytywnie na widzenie i ochronę wzroku. Kluczowa jest tutaj witamina A, która uczestniczy w procesie widzenia, a jej niedobór może pogorszyć wzrok. Picie soku albo jedzenie marchwi zmniejsza również ryzyko zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej i uszkodzenia soczewki.

NA TRAWIENIE

Poprawia pracę układu pokarmowego, ponieważ reguluje trawienie i przemianę materii oraz pomaga w zaparciach, biegunce i niestrawności. Jest naturalną bombą witaminową o niskiej kaloryczności, dzięki czemu jest idealnym warzywem dla osób, które się odchudzają. Zawiera mnóstwo witamin, w tym A, C, E, D, K, PP i z grupy B oraz soli mineralnych: jod, żelazo, magnez, wapń potas, sód i kobalt. Jest również źródłem błonnika – 100 gram zawiera 3,6 g i tylko 27 kcal. Poprawia także pracę wątroby, woreczka żółciowego i nerek.

DLA SERCA I MÓZGU

Sok wzmacnia nasze serce oraz odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. Obniżając poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy oraz zawałom serca. Związki zawarte w marchwi mogą okazać się skuteczne w trakcie leczenia chorób sercowo – naczyniowych. Poza tym sok lub surowa marchew wpływają pozytywnie na układ nerwowy i wspomagają pracę mózgu.

NA ODPORNOŚĆ

Wykazuje właściwości wzmacniające i poprawia odporność organizmu. Dlatego warto go pić w okresie osłabienia odporności, a więc jesienią i zima. Nie zaleca się tego jednak w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ osłabia działanie leków.