Rozgrzewająca zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Polub nas na Facebooku

Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach, z których ją przygotowujemy. Wśród wielu zalet tego dania wymienić należy zwłaszcza właściwości rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że zupa to idealna potrawa na jesienne chłody.

zupa-serowa

Decydując się na ugotowanie zupy przede wszystkim oszczędzamy czas i pieniądze (to jedno z tańszych dań). Poprzez wybór określonych składników mamy też możliwość samodzielnego decydowania o jej smaku i gęstości. – Ciekawą alternatywą dla zagęstników takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyska idealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 pietruszki
  • 300 g (3 opakowania) serka topionego (tu: MSM Mońki)
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • rosół lub woda
  • 2 czerwone buraki

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy:

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego!

źródło: materiały prasowe