Sezam, w starożytnym Babilonie nazywany „przyprawą bogów”, posiada prozdrowotne właściwości. To źródło wielu składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Aromatyczne i o orzechowym smaku ziarna mają też walory kulinarne.
ZDROWY SKŁAD
Sezam to produkt pełnowartościowy, gdyż zawiera białko z wysoką jakością aminokwasów, a jego wartość odżywczą możemy porównać do białka jajka kurzego. Dodatkowo jest źródłem: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, miedzi, cynku, witaminy A, E i witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, fitosteroli, kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 3. Taki bogaty skład jest gwarancją, że obecny w diecie pomoże w wielu problemach zdrowotnych.
W SŁUŻBIE CIAŁA
Sezam wzmacnia kości i zęby oraz chroni przed osteoporozą, dzięki obecności wapnia – jego ilość jest większa niż w mleku i żółtym serze. Wpływa także pozytywnie na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu oraz pomaga zachować równowagę psychiczną. Jest sposobem na ukojenie nerwów, zmniejszenie poziomu stresu, poprawę pamięci i koncentracji, ułatwiając w ten sposób uczenie się.
Może wspomagać pracę układu trawiennego, usprawniając perystaltykę jelit i metabolizm, a poza tym wykorzystamy go w leczeniu zaparć. Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika. Zapobiega także chorobom metabolicznym.
Dodatkowo działa korzystnie na układ krążenia, bo chroni przed zatorami i innymi chorobami serca – pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.