Agrest to niewielki owoc o wielkich właściwościach. Chociaż często jest lekceważony, to jednak działa prozdrowotnie. Warto w sezonie letnim włączyć go do diety, bowiem jest jednym z najzdrowszych owoców.
DLA TRAWIENIA
Agrest wspomaga kompleksowo organizm, ponieważ jest źródłem wielu cennych składników: w tym witaminy A, E, C i z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku i sodu oraz antyoksydantów, błonnika i luteiny. Dzięki temu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie podstawowych układów i narządów. To owoc polecany dla układu pokarmowego, ponieważ wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i poprawia apetyt, a dodatkowo pomaga w typowych dolegliwościach trawiennych, np. w zaparciach i wzdęciach. Dzięki właściwościom moczopędnym wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
DLA MÓZGU I SERCA
To dobry owoc dla układu nerwowego i krążenia, ponieważ wspomaga pracę tych układów, poprawia pamięć i koncentrację i koi nerwy oraz wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie tętnicze i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając chorobom układu krążenia, np. miażdżycy i zawałom. Jest przydatny również w walce z anemią, bo wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek.
DLA OCZU
Poza tym korzystnie wpływa na oczy, dzięki zawartości luteiny, która zapobiega chorobom oczu i chroni je przed promieniowaniem UVB i UVA oraz jest niezbędna dla osób, które spędzają dużo czasu przed komputerem i TV.
DLA SYLWETKI
Agrest jest owocem niskokalorycznym, więc może być elementem diety odchudzającej. Poza tym dzięki zawartości błonnika i kawasów organicznych przyspiesza i poprawia trawienie.